Weblog Mali

De reddingsbrigade

Bamako, de hoofdstad van Mali, wordt in 2-en gedeeld door de zeer brede rivier de Niger. Wekelijks verdronken hierin Malinezen omdat zij niet konden zwemmen en er geen reddingsbrigade aanwezig was. Bovendien is de stroming zeer sterk. Kortom, hier moest iets aan gebeuren! Vanuit Minusma zagen we het als taak lokale autoriteiten hierin te helpen.

Wie: kolonel Wilco Roepers

Wat: commandant continentscommando Mali

Onze collega’s van de United Nations Police (Unpol) van Minusma kregen daarom de opdracht een reddingsbrigade op te zetten. Unpol is het politionele deel van Minusma. Nu werken er 22 Nederlandse collega’s van de marechaussee en Nationale Politie bij Unpol. En ons waterrijke land heeft nogal wat expertise op dit gebied. Is het dan toevallig dat wij de opdracht kregen? Van de 15 Nederlandse Unpol-medewerkers in Bamako hielden Armin, Rob en Dennis zich bezig met de oprichting van de reddingsbrigade. Unpol-collega Taher uit Tunesië versterkte het team.

Reddingsacties tijdens zwemles

De nieuwe reddingsbrigade is ondergebracht bij de brandweer van Bamako. Hoe gingen we te werk? Voor een goede basis hebben we eerst brandweerlieden opgeleid tot zweminstructeur. 15 kandidaten meldden zich, 5 waren er uiteindelijk geschikt. De training was zwaar en duurde 4 weken van 4 uur per dag.

Daarna volgde de selectie van de overige instructeurs. 500 kandidaten meldden zich aan bij ons. Velen vielen af omdat ze niet eens konden blijven drijven en dreigden te verdrinken. De kersvers opgeleide reddingsbrigade-instructeurs konden zo al hun eerste reddingsacties uitvoeren...

Uiteindelijk hebben we 60 brandweerlieden geselecteerd en toegelaten tot de opleiding. Er zaten 5 vrouwen bij. De reddingsbrigade kreeg van ons 3 skiffs (kleine snelle boten) en spullen zoals reddingslijnen, drijvers, flippers, duikbrillen en snorkels. De deelnemers gingen hiermee met veel enthousiasme aan de slag. Maar eerlijk is eerlijk, er was nog  een belangrijke prikkel om bij de reddingsbrigade te gaan werken: de financiële vergoeding.

Oefenen aan een strandje

Vanwege het succes in Bamako besloten we ook in Timboektoe een reddingsbrigade op te richten. Armin vertelt mij dat hij daar samen met Rob 2 weken een Search & Rescue-training heeft gegeven aan een groep van 20 personen, afkomstig uit Gendarmerie en Protection Civile. Het oefenterrein bestond uit een strandje aan de Niger. De nieuw opgerichte reddingsbrigade heeft nu 5 boten waarmee de mannen moeten leren varen en reddingsacties uitvoeren.

In Timboektoe hebben Armin en Rob dezelfde ervaringen als in Bamako: weinig zwemervaring en al helemaal geen ervaring met bootjes, maar wel veel enthousiasme. Armin: ‘Er was dus veel werk te verzetten, maar het was leuk om te doen en het gaf ook veel voldoening.’

Kolonel Wilco Roepers

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

 • Dat ziet er goed en enthousiast uit; daarvoor wil ik ook wel bij de brandweer!

  Van: Felix | 24-11-2016, 15:30

 • Hoi Wilco,
  Ben net geïnformeerd over je Blog. Wat een mooie impressie van waar je zit en wat jullie en jij doen. Volgens mij verveel je je niet. :-)
  Heb een goed tijd daar!

  Van: Jacoline | 24-11-2016, 13:47

 • Fantastisch initiatief dat direct resultaat oplevert. Een boost voor de eigenwaarde, veiligheid en bescherming van de bevolking. Ik hoop dat ze dat op waarde weten te schatten en in stand willen houden. Zo'n rivier geeft en neemt leven.
  Opvallende baretdracht overigens.

  Van: Gert Tichelaar | 23-11-2016, 18:50