Weblog Mali

De netwerkbeheerder

Net als in Nederland werken we ook hier in het missiegebied met telefoons en computers. Om dit allemaal soepel te laten verlopen is er een speciale groep militairen die zorgt voor deze communicatie- en informatiesystemen (CIS). Ook hier pik ik de clichés op: als iets niet werkt, weet men ze te vinden! Ik praat met een van de medewerkers, netwerkbeheerder Tom van de landmacht. Hij is met de CIS ingebed bij het helikopterdetachement.

Wie: kolonel Wilco Roepers.

Wat: commandant contingentscommando Mali.

Om alle wensen, klachten en problemen in goede banen te leiden is er een helpdesk waar iedereen fysiek, per mail of per telefoon terecht kan. Als ik een probleem heb, bekijken de helpdeskmedewerkers wat er nodig is en wie het probleem het best kan oplossen.

Netwerkbeheerder Tom poseert voor de foto

Netwerkbeheerder Tom

Wat houdt het werk in?

Het werk van Tom bestaat uit vele facetten. In eerste instantie lijkt het misschien saai, maar ik kan vertellen dat het echt heel interessant en uitdagend is. Hij onderhoudt en beheert het computernetwerk. Ook de Duitse collega’s gebruiken dit netwerk, zodat we kunnen samenwerken.

Tom laat me weten dat hij iedere dag begint met het controleren van het netwerk. Hij beheert ook alle apparatuur die nodig is voor het computernetwerk, zoals routers, switches, patchkasten en servers.

Een tevreden klant

Via de helpdesk hoort Tom alle incidenten met software en hardware van het computernetwerk en de telefoons. Dus van USB-stick tot het niet kunnen verzenden van e-mail. Tom en 2 collega’s lossen alle problemen op en informeren de gebruikers daarover. Zo krijg je tevreden klanten, en... vertelt-ie me, dus ook bedankjes en complimenten.

Dit zijn de dagelijkse werkzaamheden, heb ik al snel door. Daarnaast beheren ze de antivirusprogramma’s en draaien ze updates om hackers en virussen tegen te houden. Regelmatig moeten ze ook het netwerk aanpassen, bij organisatiewijzigingen van de eenheden.

Netwerkbeheerder Tom aan het werk

Tom aan het werk

Stofproblemen?

Ik kijk om me heen en zie al het fijne stof, waar Mali rijk aan is. En ik zie alle apparaten. Het zand zou wel eens veel problemen kunnen veroorzaken aan al deze gevoelige apparatuur, bedenk ik me. Is dat ook zo? Er blijken weinig problemen, vooral doordat de patchkasten en servers in goed afgesloten kasten en ruimtes staan.

Goede sfeer

Zoals ik al schreef werken we samen met de Duitsers. En dat gaat heel goed, ook op CIS-gebied. Wij helpen hen met de apparatuur en de Duitsers helpen op hun beurt ons weer met het aanleggen van kabels in de grond. Bijzonder vind ik ook dat hier op Camp Castor een glasvezelnetwerk ligt. Heel modern, relatief snel en met een grote capaciteit.

De samenwerking en de sfeer binnen de CIS-groep zijn uitstekend merk ik. Je ziet dat de medewerkers goed op elkaar zijn ingespeeld. Ik vind dat geweldig om te zien!

Kolonel Wilco Roepers
Commandant Contingentscommando Minusma

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

  • Dank voor uw verhaal over CIS
    Is er ook een blog vanuit Kidal? Daar ben ik n.l. benieuwd naar.

    Van: Jozien Boot-Janse | 22-12-2016, 21:38