Weblog Mali

Culturen en verschillen in Mali

Mali kent een grote verscheidenheid aan bevolkingsgroepen met bijbehorende culturen. Die cultuurverschillen leidden mede tot het conflict in 2012. Bijvoorbeeld door verschillende opvattingen over hoe het land verdeeld moet worden en wie uiteindelijk de baas is. Het was overigens niet de 1e keer dat het tot een conflict kwam tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Ook in de jaren '60, '90 en begin 2000 is er al strijd gevoerd. Maar ik wil hier niet de negatieve kant, maar de positieve kant van cultuurverschillen belichten.

Wie: kolonel John van Veenhuizen.

Wat: contingentscommandant in Mali.

Ook binnen de missie Minusma zie ik een grote verscheidenheid aan VN-landen, met ieder hun eigen denkwijzen en de uitingen hiervan. Dit zie ik bijvoorbeeld tijdens verschillende ceremonies. Bij een medaille-uitreiking van het Senegalese contingent gebeurt de afmars op traditionele wijze. Een compagniessergeant-majoor geeft het ritme aan door op zijn wapen te slaan en voor hem uit verlaat een soort van dansende menigte het exercitieterrein.

Nationale gewoonte

Binnenkort is er weer een soort fancy fair. Daar laat elk land zien, horen en proeven wat zijn nationale gewoontes zijn. Dit maakt ook deel uit van de missie want veel zaken regelen we in een informele setting.

De cultuurverschillen uiten zich ook op andere manieren, en wel op het facilitaire vlak. Zo valt het op dat westerse landen bijvoorbeeld meer afval produceren dan Afrikaanse landen. En dat westerse landen meer water verbruiken. Simpelweg omdat wij dat zo gewend zijn. Wij worden hier door de VN ook op aangesproken omdat vooral water een schaars goed is.

Waterleiding in bak met water.

Deel van nieuwe waterzuivering op Kamp Castor in Mali.

Waterproject

Om water te besparen heeft Nederland hier op Kamp Castor een heel mooi project opgestart. Wij gaan straks water recyclen. 70% van onze watervoorziening wordt herwonnen uit afvalwater. Hiermee ontlasten wij de bron waar wij water uit oppompen. En daarmee ontlasten wij ook de Malinese natuur die op zich toch al niet erg waterrijk is… Wij zitten immers in de Sahelzone die jaar op jaar terrein inlevert aan de oprukkende Saharawoestijn.

Wel een vreemd idee overigens dat wij vanaf volgende week mogelijk douchen onder water dat afkomstig is van onder meer afwaswater, gebruikt douchewater en… afijn, u kunt dit verder zelf wel bedenken.

Geluidloos beveiligen

Een bijkomend voordeel beleven onze Duitse collega´s. Het bedrijf dat dit project heeft geïmplementeerd had namelijk een voertuig bij zich om de werknemers en hun materiaal te verplaatsen over Kamp Castor. Dit voertuig werd aangedreven door zonne-energie.

Omdat de Duitse beveiliging van ons kamp het liefst geluidloos over het kamp rijdt was dit een prima vervoermiddel voor hen. Het bedrijf was zo vriendelijk om dit voertuig ter beschikking te stellen aan onze Duitse collega´s. Ook weer een voorbeeld hoe 2 culturen meer dan uitstekend samenwerken op deze postzegel die Kamp Castor heet.

Groeten,

kolonel John van Veenhuizen

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

 • Lees het verhaal over het water in Mali op , whatifwechange.org .

  Van: Anton van der Pluijm | 02-10-2016, 13:51

 • Wat leuk om je log te mogen lezen. Jullie zijn volgens mij op alle fronten dienstbaar tot aan sociale duurzaamheid toe. Goed om te lezen dat de diversiteit in verschillende culturen positief benut wordt! Dank je wel.

  Van: Amirah Elaine | 27-09-2016, 16:31

 • Leuk om te volgen, het gaat je goed John!

  Van: Eddie Cijvat | 16-09-2016, 13:46

 • Genoten van je weblogs. Dank je wel!

  Van: Saskia Lente | 16-09-2016, 10:05