Eerste ‘airdrop’ in Mali voor Nederlands C-130-detachement

De eerste zogeheten ‘airdrop’ vanuit de Nederlandse C-130 in Mali is gisteren succesvol verlopen. De 4 bundels met bevoorrading kwamen onbeschadigd aan in het afgelegen dorp Ogossagou. De lading was bestemd voor een bataljon uit Senegal.

Het toestel steeg om 5.45 uur (lokale tijd) op vanuit standplaats Bamako. Om 7.01 uur werden de bundels gedropt in een omgeving die was afgezet door de Senegalezen. De Amerikaanse partner MAG Aerospace leverde ondersteuning vanuit de lucht. De lading is vervolgens opgepikt door het Senegalese bataljon. Om 8.10 uur was de C-130 weer terug in Bamako.

Het was de 1e officiële airdrop voor de Nederlandse C-130 sinds de komst in Mali in november. Het toestel is daar met zo’n 90 luchtmachtmilitairen. Nederland ondersteunt op deze manier de VN-missie Minusma. Dat gebeurt voor een half jaar.

Doelen

Het vervoeren van vracht en personen is een van de belangrijkste doelen van de C-130. Het toestel is ook inzetbaar voor eventuele evacuaties. De eerste airdrop geldt voor het aanwezige squadron en de VN als een waardevolle milestone.

Luchttransport is een kritieke en schaarse capaciteit in Mali. Met de inzet van het transportvliegtuig draagt Defensie bij aan de doelstellingen van de VN om de veiligheid en stabiliteit in het Afrikaanse land te verbeteren. Mali geldt als broedplaats voor gewelddadige extremisten.