Malinezen omgekomen in Mali bij konvooi met Nederlands materieel

Een konvooi in Mali met Nederlands materieel, dat gebruikt is in de missie Minusma is eergisteren nabij Boni aangevallen. Het materieel was onderweg van Gao naar Dakar. Bij de aanval zijn 4 militairen van het Malinese leger omgekomen en 2 chauffeurs. Ook raakten 2 Malinese militairen ernstig gewond.

Bij het incident waren geen Nederlandse eenheden betrokken. Na 5 jaar kwam in april dit jaar een einde aan de Nederlandse inzet voor de VN-missie in Mali. Het Nederlandse kamp is inmiddels overgedragen aan Duitse eenheden. Het resterende materieel wordt de komende maanden naar Nederland gebracht. Nog 8 militairen zijn actief in Mali in diverse missies.

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer betreurt het incident. Hij zegt mee te leven met de families van de slachtoffers die Nederland ondersteunen bij het terughalen van het materieel. Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten brengt haar condoleance over aan de Malinese regering.

Wat de precieze toedracht is en welke schade de Nederlandse lading heeft geleden is nog onduidelijk. Het konvooi bevatte geen wapens, munitie of ander gevoelig materieel. Welke gevolgen het incident heeft voor de verplaatsing van het resterende Nederlandse materieel zal worden onderzocht.