Laatste verkenners uit Mali weer thuis

De laatste 80 Nederlandse militairen die deel uitmaakten van de langeafstandverkenningseenheid in Noord-Mali zijn terug. Vanmiddag arriveerden zij op Vliegbasis Eindhoven.

Minister spreekt militairen toe.

Minister Bijleveld spreekt de teruggekomen militairen toe.

De Nederlandse bijdrage aan Minusma is per 1 mei gestopt. De verkenningseenheid die vandaag terugkeerde verzamelde 5 maanden inlichtingen voor de VN-missie. Iets dat Nederlandse militairen de afgelopen 5 jaar deden. In totaal zijn er bijna 6.000 mannen en vrouwen uitgezonden geweest naar het Afrikaanse land.

De laatste eenheid werd hartelijk ontvangen door minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten: “Ik wil jullie namens het kabinet hartelijk bedanken. Het werk dat in Mali is gedaan is heel zinnig geweest, zowel voor de missie als voor de VN. Daar is mij verteld dat wat de Nederlanders hebben gedaan zeer bijzonder is. Het verzamelen van inlichtingen en de werkwijze zijn voor lange tijd bruikbaar." Ze sprak haar grote waardering uit voor het thuisfront, dat steeds achter de militairen stond.

Minister spreekt familieleden militairen toe.

Minister Bijleveld bedankte het thuisfront voor de steun aan de militairen.

Minusma heeft als doel het vredesproces in het land te ondersteunen en de veiligheid en stabiliteit in het Afrikaanse land te verbeteren. Momenteel zijn 100 Nederlandse militairen van de Redeployment Eenheid in Mali om in de komende 4 maanden het Nederlandse materieel naar Nederland te verschepen.