Eremetaal voor uitgezonden militairen

"Uw professionaliteit en uw can-do mentaliteit zorgt ervoor dat we kwaliteit leveren." Zo vatte Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp het werk samen van militairen tijdens hun uitzending.

Middendorp sprak die lovende woorden vanmorgen in Gorinchem. Rond de 500 Nederlandse militairen kregen er een medaille. Een deel ontving de Herinneringsmedaille Internationale Missies en een ander deel de Herinneringsmedaille voor Humanitaire Hulpverlening.

Beschermen wat dierbaar is

De Nederlandse krijgsmacht is momenteel met bijna 1.000 militairen in bijna 20 verschillende missies vertegenwoordigd. Daarnaast is een 3e deel van de krijgsmacht continu ingezet voor nationale taken in Nederland en het Caribisch gebied. "Vol overgave zetten wij ons in voor vrede en veiligheid. De politiek vraagt, wij leveren. Om te beschermen wat ons dierbaar is. Ver weg, aan de grenzen van Europa en in eigen land. Werk dat er toe doet", aldus Middendorp.

Opvallende overeenkomst: trots

"U heeft bijgedragen aan diverse missies. Missies die allemaal van elkaar verschilden qua locatie, aard van de werkzaamheden en omstandigheden. Missies met verschillende mandaten en met verschillende organisaties en coalities. Met de NAVO, de Verenigde Staten en met de Europese Unie. In andere missies zijn we onderdeel van een zogenoemde Coalition of the Willing. Maar waar u ook was en wat u ook deed, er is één opvallende overeenkomst tussen u. En dat is uw trots."

Herinneringsmedailles

Militairen die voor Minusma in Mali zaten, voor Resolute Support in Afghanistan en de Capacity Building Mission in Irak kregen de Herinneringsmedaille Internationale Operaties. Die was er ook voor leden van de Force Protection Middle East, diverse kleine missies en een detachement Individual Police Officers (IPO) van de marechaussee.

De marine-eenheden die in 2015 noodhulp hadden verleend na de passage van de tropische storm Erika op het eiland Dominica, kregen de Herinneringsmedaille voor Humanitaire Hulpverlening.

Partners

Middendorp sprak ook zijn waardering uit voor de partners en kinderen van uitgezonden militairen. Zij hadden een dierbare lange tijd moeten missen. "Voor dat gemis is niet altijd begrip. Natuurlijk maakt het contact via internet tegenwoordig veel goed, maar het is toch niet hetzelfde als een hand op je schouder." Er was een anjer aan de partners van uitgezonden militairen en een speciale medaille aan de kinderen."