Hennis in Mali: "Nederland maakt nog steeds het verschil" (video)

"De situatie in Mali is broos, maar Nederland maakt hier nog steeds het verschil." Dat concludeerde minister Jeanine Hennis-Plasschaert vanmorgen na een tweedaags bezoek aan de Nederlandse troepen in Gao. Zij was daar met president van de Algemene Rekenkamer Arno Visser.

Minister verlaat helikopter.

Minister Hennis-Plasschaert arriveert in Gao.

"De gruwelijke aanslag van 18 januari op het naburige kamp waarbij 72 doden en een groot aantal gewonden vielen, geeft aan dat het vredesproces onder druk staat", aldus Hennis vlak voor vertrek naar Nederland. "Mali stond bekend als daarnaast een knooppunt van smokkelroutes en dreigde een uitvalsbasis te worden voor terroristen. Nederland heeft de missie ogen en oren gegeven." Richting de militairen: "Of zoals ik hier hoorde, onze producten zijn de zaklamp in een donkere kamer. Jullie aanwezigheid wordt gewaardeerd en is van groot belang."

Video: minister Hennis bezoekt de militairen in Mali

Langs bij eenheden

Gisteren sprak het gezelschap met vertegenwoordigers van de logistieke eenheden, zoals de geneeskundige dienst, de genie- en de hersteleenheden. Minister Hennis: "Zij zijn in feite de motor van deze missie door iedere dag opnieuw de boel draaiende te houden."

Vandaag bezocht ze het helikopterdetachement, dat met Chinook-transportheli’s militairen, vracht en gewonden vervoert. Ook namen Hennis en Visser een kijkje bij de Long-Range Reconnaissance Patrol Group Desert Falcon, die sinds eind december actief is in Mali. De eenheid bestaat uit militairen van de luchtmobiele brigade en voert meerdaagse, lange-afstandspatrouilles uit om inlichtingen te verzamelen.

Rekenkamer ter plaatse

Rekenkamerpresident Visser vond het bezoek interessant en nuttig. "De controlefunctie van de Rekenkamer is niet louter een papieren exercitie", verklaarde hij. "We leggen in ons werk de link tussen materiële gereedheid en missies. Het was dus nuttig dat hier in de praktijk te zien," aldus Visser.

Verlenging

De Tweede Kamer stemde eind vorig jaar in met een verlenging van de militaire bijdrage aan Minusma tot eind 2017. Wel worden de helikopters teruggehaald naar Nederland. De Apache-gevechtshelikopters zijn inmiddels weer terug. De Chinooks-transportheli’s volgen in maart. Vanaf dat moment verzorgt Duitsland de helikoptercapaciteit voor de Nederlanders.