Laatste Nederlandse Apaches terug uit Mali

Na 2,5 jaar dienst in Mali keerden de laatste 2 van totaal 4 Apache-gevechtshelikopters vandaag terug op Nederlandse bodem. Een C-17-transportvliegtuig bracht de toestellen vanuit het Afrikaanse land naar Vliegbasis Gilze-Rijen.

C-17 transportvliegtuig landt op Vliegbasis Gilze-Rijen.

C-17 landt op Vliegbasis Gilze-Rijen

Voor het vervoer moesten de Apaches deels worden gedemonteerd. Zo verwijderde onderhoudspersoneel onder meer de rotorbladen. Eenzelfde scenario voltrok zich begin januari toen het eerste duo richting Nederland vertrok.  

Zand

Het viertal krijgt bij het Logistiek Centrum Woensdrecht groot onderhoud. Tijdens een 500-uurs-inspectie worden ze volledig nagekeken en opgeknapt. Daaronder valt een grondige post-desert-inspectie, waarbij de toestellen uitvoerig worden gecontroleerd en van zand ontdaan. Na ongeveer een half jaar zijn de heli’s weer in gebruik bij het Defensie Helikopter Commando.

Apache-gevechtshelikopter vliegt boven Malinees landschap.

Apache boven Malinees landschap (juli 2015).

Minusma

De Apaches vervulden een belangrijke rol in de VN-missie Minusma. Ze verzamelden inlichtingen en ondersteunden Nederlandse eenheden op de grond. In Mali zijn nu nog 3 Nederlandse Chinook-transporthelikopters operationeel, maar ook die komen binnenkort terug. Duitsland neemt de taken in het uitzendgebied over.

Samenwerking luchttransport

De C-17 vertrekt morgen weer vanaf Gilze-Rijen. Dat gebeurt tijdens de gebruikelijke openstellingstijden. Het toestel is gestationeerd op Pápa Airbase in Hongarije en maakt samen met nog 2 C-17’s deel uit van een NAVO-samenwerkingsverband voor luchttransport.