Taakgroep Desert Falcon neemt taken in Mali over

De taken van de Special Operations Land Task Group (SOLTG) Scorpions in Mali zijn overgenomen door de Long-Range Reconnaissance Patrol Task Group Desert Falcon. Inmiddels zijn de eerste verkenningen al uitgevoerd. In de komende weken wordt de eenheid volledig uitgerust voor de taken en krijgen de militairen meer activiteiten.

Militairen naast verkenningsvoertuigen.

Militairen van Task Group Desert Falcon bij hun voertuigen.

Task Group Desert Falcon (TGDF) bestaat hoofdzakelijk uit onderdelen van 11 Luchtmobiele Brigade. Net als de SOLTG is de TGDF een langeafstandsverkenningseenheid. Die verzamelt onder meer informatie in afgelegen gebieden door contact te onderhouden met zowel de plaatselijke bevolking als gewapende groeperingen.

Robuuste verkenningscapaciteit

Met de wisseling kwam een einde aan een periode van ruim 2,5 jaar inzet van Nederlandse special operations forces in Mali. Het Korps Commandotroepen leverde het leeuwendeel van het personeel. Het Korps Mariniers zorgde 1 maal voor de special operations forces.

De ervaringen van de afgelopen jaren met de SOLTG bewezen de waarde van een robuuste verkenningscapaciteit. Ook bleek dat de inlichtingentaken in deze omstandigheden niet altijd specifieke special operations-deskundigheid vereisen. Ook andere, specifiek getrainde eenheden kunnen die uitvoeren.

De taak is daarom overgenomen door een lichte infanterie- en verkenningseenheid van de rode baretten, die dezelfde inlichtingentaken kunnen uitvoeren. Deze eenheid heeft niet alleen een stevig mandaat, maar beschikt ook over adequate middelen om zichzelf, ook zonder steun van gevechtshelikopters, te kunnen beschermen.