Meisje geboren op Van Amstel na redding op zee

Aan boord van multipurposefregat Zr. Ms. Van Amstel is gisteravond een meisje geboren. Ze kwam op het schip ter wereld nadat haar moeder woensdagavond als een van de 244 migranten van een zinkende boot was gered. Commandant Zr. Ms. Van Amstel kapitein-luitenant-ter-zee Dick van der Neut maakte de geboorte bekend.

Kinderen gaan van boord.

De kinderen verlaten als eerste de boot.

Het meisje kreeg de naam Gelila, wat volgens haar Eritrese moeder betekent ‘From the ocean’. Het kindje is zwak, maar moeder en kind maken het goed. De baby is geboren onder het vluchtelingenrecht en krijgt daarmee automatisch de nationaliteit van de moeder.

Het bootje in nood was woensdagavond gezien door een vliegtuig van de Italiaanse marine op 80 mijl ten zuidwesten van Griekenland. De Van Amstel, die meedoet aan Frontex-operatie Triton, kreeg opdracht om naar het scheepje op te stomen en de opvarenden te redden.

Toen de opdracht binnenkwam, was de Van Amstel onderweg naar Italië. Daar zou het schip de 197 migranten afzetten die het de dag daarvoor 75 mijl ten zuidwesten van Kreta had gered.

De opgepikte migranten worden aan boord van de van Amstel geregistreerd.

De opgepikte migranten worden aan boord van de van Amstel geregistreerd.

Goed overzicht

Het schip zette met hoge vaart koers naar het bootje. Daar bekeek de Van Amstel eerst met de speciaal aangeschafte drone de situatie om een goed overzicht van de situatie te krijgen. Daarna werden de 244 opvarenden (waarvan 181 mannen, 23 vrouwen, waarvan een aantal zwanger en 40 kinderen) met de RHIB’s overgebracht naar het fregat Van Amstel.

Uit gesprekken met de migranten bleek dat het scheepje 18 dagen geleden was vertrokken en enkele tussenstops maakte om mensen op te pikken. Van de groep die al 18 dagen aan boord zat, zijn er 4 in de noodziekenboeg opgenomen met uitputtings- en uitdrogingsverschijnselen. Het migrantenscheepje is na de reddingsactie gezonken.

De in totaal 442 migranten zijn vanochtend in Trapani op West-Sicilië afgezet.