Weblog Irak

Praatje – plaatje – daadje!!

In de vorige blog had ik u beloofd iets te laten zien van de vaste trainingslocaties. Om operationele redenen zijn foto’s geplaatst die niet in de huidige tijd waren gemaakt.  Dat is iets wat ik bij deze graag even wil rechtzetten. Alsnog hoop ik u een realistisch beeld te kunnen geven van de 2 vaste trainingslocaties.

Wie: kapitein Tony Boekweit.
Wat: Public Affairs Officer van de Capacity Building Mission Iraq (CBMI).

 

Militairen aan het trainen met geweren

Trainen in de hitte.

Houten tanks

Houten tanks om te leren tactisch te verplaatsen.

Schietbanen in Irak

Schietbanen.

50 graden in het veld

Het geven van de trainingen onder deze zeer warme omstandigheden is geen makkelijke opgave. Als ik hier hoor dat tijdens het geweldige loop event de Nijmeegse Vierdaagse het 30 graden is, en dat dit tot gevolg heeft dat er meerdere provincies hun warmte rampenplannen tevoorschijn halen, krijg ik wel een glimlach op mijn gezicht. 50 graden in het veld, of op de grindbedden van de schietbanen worden hier makkelijk gehaald tegenwoordig. Tuurlijk is die warmte anders dan in Nederland zeggen we dan, het voelt anders aan. De warmte is ongenadig en de jongens controleren elkaar constant of ze voldoende vocht innemen. Zelfs in de nacht is het hier nog steeds 38 graden.

Een kamp in Irak

Een van de kampen in Irak.

Plaatjes kijken

Werd er soms hilarisch gelachen om de play-mobile sessies tijdens de trainingen in Afghanistan, welnu als je een taalbarrière moet breken is het werken met plaatjes het middel. Het werkt simpelweg en jawel, ook hier maken de trainers gebruik van alles wat ze maar te pakken kunnen krijgen om hun uitleg uit te beelden. En creatief zijn ze. Het bekende praatje-plaatje-daadje is de rode draad in de trainingen.

“De hele kunst van het spreken, is begrepen te worden” (Confucius).

Mobile Support Team

Naast het vaste deel aan trainingen die CBMI-V verzorgt hebben we een nieuw fenomeen ingevoerd: een Mobile Support Team (MST). Dit team is zeer flexibel in zijn trainingen. Vele specialiteiten zijn hierin mogelijk. Hiermee kunnen we inspelen op de behoefte in aanvullende trainingen. Een concept wat ongelofelijk goed werkt omdat de strijders inmiddels ervaringen hebben opgedaan die zij verder uitgediept willen hebben. Het is dus echt maatwerk wat er op deze manier gegeven wordt. Veel van onze coalitiepartners kijken met ons mee in dit concept. Een knap staaltje innovatie van ons Nederlanders.

Alle trainingen worden dan ook als zeer positief ervaren omdat de kwaliteit zeer hoog is. Respect en een diepe buiging voor het werk wat al onze jongens neerzetten, onder deze omstandigheden, is zeker op zijn plaats.

Groeten uit Irak,
Tony Boekweit