Herstelprojecten Hawija in de afrondende fase

Minister Kajsa Ollongren heeft de Kamer opnieuw een update gegeven over de herstelprojecten in Hawija. In 2015 werd er door Nederland een ISIS-bommenfabriek op een industriegebied in de Iraakse stad Hawija gebombardeerd. Maar, grote secundaire explosies zorgden voor veel meer schade dan vooraf was voorzien. Nederland startte in mei 2021 op vrijwillige basis met de herstelprojecten. Die zijn bijna afgerond. Alleen heeft 1 van beide enige vertraging opgelopen. Deze is zodoende verlengd tot 31 december 2022.

Vergroot afbeelding Een deel van de 325 nieuwe elektriciteitspalen.
Een deel van de 325 nieuwe elektriciteitspalen.

De projecten worden namens Nederland uitgevoerd door 2 organisaties. De International Organization for Migration (IOM) richt zich op de economie door het herstellen van industriële- en landbouw infrastructuur. Ook wordt er puin geruimd in de industriële zone.

Aanvankelijk leken 170 bedrijfspanden (winkels, showrooms, werkplaatsen) voor herstel in aanmerking te komen. Dit is bijgesteld naar 260. Inmiddels hebben 60 pandeigenaren de werkzaamheden volledig afgerond. Deze bedrijven zijn nu weer volledig operationeel.  De herstelwerkzaamheden van de overige 200 pandeigenaren zijn bijna afgerond.

Irrigatiekanalen hersteld

Op het gebied van landbouwinfrastructuur zijn 7 projecten geïdentificeerd. IOM verwacht dat circa 1.500 mensen van deze hulp profiteren. Onder meer met het herstel van 3 verschillende irrigatiekanalen door het installeren van nieuwe sluisdeuren en hijssystemen.

Het IOM-project zit al met al in de afrondende fase. Op ieder moment kan er ook een puinruimer in Hawija arriveren. Daarmee worden uiteindelijk 2 grote delen van het getroffen industriegebied puinvrij gemaakt.

Elektriciteitsnetwerk

De tweede organisatie is het United Nations Development Programme (UNDP). Het project van het UNDP richt zich op de verbetering van het elektriciteitsnetwerk in Hawija. Hiervoor wordt het distributienetwerk hersteld en een extra mobiel onderstation geïnstalleerd. Dit is bedoeld om het vermogen te stabiliseren en reguleren zodat het ook de zware industrie stabiel kan faciliteren.

In april meldde de minister al aan de Kamer dat het herstel van het elektriciteitsdistributienetwerk was afgerond. Daarvoor waren 325 elektriciteitspalen, 20 transformatoren, duizenden meters bekabeling en geleiders geplaatst.

Ook het UNDP project zit dus in de afrondende fase. Het mobiele onderstation is inmiddels  gearriveerd, maar later dan verwacht. Zodoende is de looptijd van het project kostenneutraal verlengd tot 31 december 2022. Dit is genoeg om de laatste werkzaamheden rond het onderstation af te ronden

In totaal heeft Nederland €4.4 miljoen besteed aan de projecten van IOM en UNDP.