Rutte doet virtueel missiegebieden aan

Minister-president Mark Rutte maakte vandaag een virtuele tour langs de missiegebieden in Afghanistan en Irak. Vanuit het operatiecentrum van Defensie in Den Haag stak hij de Nederlandse militairen op uitzending een hart onder de riem.

Vergroot afbeelding Premier en minister kijken op scherm met militairen in missiegebied.
Premier Rutte geflankeerd door toekomstig Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Onno Eichelsheim en minister Ank Bijleveld.

Samen met minister Ank Bijleveld-Schouten luisterde Rutte naar de uitdagingen waar militairen voor staan. Daarbij komen nog de COVID-maatregelen, die het werk er niet makkelijker op maken.

“Jullie doen je werk normaal gesproken al onder zware omstandigheden, maar de coronacrisis heeft een extra hindernis opgeworpen”, zei Rutte tegen de militairen. Namens het kabinet spreek ik onze grote waardering en dank uit voor jullie enorme inzet.”

Resolute Support

De premier begon zijn bezoek in Afghanistan. Voor de NAVO-missie Resolute Support trainen en adviseren Nederlandse militairen Afghaanse veiligheidsdiensten. Zij begeleiden die bij hun logistiek, verbindingen en bedrijfsvoering. Ook adviseren ze over hoe de positie van vrouwen is te verbeteren, speciale operaties en bestrijding van criminaliteit

Bijleveld benoemde de onzekere veiligheidssituatie in het gebied. ”Jullie weten dat er extra eenheden klaarstaan mocht dat nodig zijn.” Ze doelde op de 80 man force protection, ingeval de dreiging van aanvallen door de Taliban toeneemt. 

Kolonel Robin liet weten dat de Afghaanse veiligheidsdiensten steeds getrainder zijn. “Mooi om te zien dat er echt stappen worden gemaakt.” Volgens de militairen in het gebied zijn de Afghanen blij met de Nederlanders. Ze voelen zich daardoor veiliger, zo horen ze vaak tijdens patrouilles.  

Anti-ISIS-coalitie

Ook militairen in Irak ‘ontvingen’ Rutte. Hij sprak onder anderen met militairen van de force protection. Zo’n 150 man beveiligen samen met Amerikaanse collega’s op het vliegveld van Erbil het personeel en materieel van de anti-ISIS-coalitie. Daarnaast draagt Nederland bij met stafofficieren in Bagdad en in Koeweit en leidt het een operationeel adviesteam in Erbil. Defensie beveiligt in Jordanië bovendien een Belgisch F-16-detachement. De vliegers opereren vanaf dit land boven Irak en een deel van Syrië om ISIS te bestrijden.

Bijleveld: “Jullie werk aan de strijd tegen ISIS is ongelooflijk belangrijk voor de stabiliteit in Irak en daarmee voor de veiligheid van Nederland en Europa”. Ze zei dat Den Haag de veiligheidssituatie in Irak nauwgezet in de gaten houdt. Daarmee refereerde ze onder meer aan de recente raketaanval bij Erbil.

Kolonel Huub toonde namens zijn collega’s waardering voor Rutte en Bijleveld omdat ze tijd namen met hen van gedachten te wisselen.