Militairen in Noord-Irak aangekomen voor beveiliging vliegveld Erbil

De eerste groep Nederlandse militairen is deze week aangekomen op vliegveld Erbil. Zij gaan daar helpen deze internationale luchthaven te beveiligen. Komend weekend arriveren de laatste militairen in het inzetgebied. Dan is de eerste rotatie compleet van de zogeheten Force Protection-compagnie, die rond de 120 man sterk is.

Vergroot afbeelding 4 militairen lopen in de bergen.
Archieffoto: Eerder trainden Nederlandse militairen Peshmerga in Irak.

Het gaat voornamelijk om militairen van 13 Lichte Brigade. Zij worden over 4 maanden afgelost door militairen van het Korps Mariniers. De hoofdtaak van de Force Protection-compagnie is om het personeel en het materieel in de binnenring van het vliegveld te beveiligen. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen.

Ook zorgen de militairen voor controles op in- en uitgaande personen en goederen. Daarnaast patrouilleren zij binnen de basis en treden zij op als er zich op de basis een veiligheidsincident voordoet. De Koerdische troepen beveiligen de buitenring van de luchthaven.

Belangrijkste logistiek centrum

Met de force protection levert Nederland een belangrijke bijdrage aan de anti-ISIS-coalitie in Irak. Het vliegveld geldt als het belangrijkste militaire en logistieke centrum van de coalitie in Irak. Alle partnerlanden werken van daaruit samen met de Koerden aan de veiligheid in het noorden van het land.

Tot wanneer Nederland troepen voor de force protection blijft leveren is afhankelijk van de ontwikkelingen in de bredere campagne van de anti-ISIS-coalitie.

ISIS nog altijd gevaar

De anti-ISIS-coalitie schakelt over op advisering van de regionale militaire autoriteiten nu de trainingen op de grond aan de Koerdische strijdkrachten zijn beëindigd. Met deze nieuwe adviestaak, helpt Defensie de Irakezen om organisaties nog verder te professionaliseren, zodat ze ISIS op termijn volledig zelf kunnen bestrijden.

Deze terreurorganisatie vormt namelijk nog altijd een groot gevaar voor Iraakse en Syrische burgers en voor Europa. De anti-ISIS-coalitie voert een belangrijk deel van haar activiteiten in het noorden van Irak uit vanaf deze luchthaven.