400 militairen bedankt voor inzet in missiegebieden

"Jullie hebben het verschil gemaakt. Beschermd wat ons dierbaar is. Gewerkt aan een veiligere wereld. En laten zien hoe je dat doet: als een sterk team, onder welke omstandigheden dan ook. Ik ben jullie daar dankbaar voor."

Met deze woorden bedankte Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen in Zwolle zo'n 400 militairen. Zij ontvingen de Herinneringsmedaille Internationale Missies (HIM) voor hun deelname aan uitzendingen in Afghanistan, Burkina Faso, Irak, Jordanië Koeweit en Mali.

Luitenant-generaal Martin Wijnen achter spreekgestoelte.
Luitenant-generaal Martin Wijnen.

Mali

Wijnen roemde de Long Range Recce Patrol Task Group van Minusma in Mali. Die bleef volgens hem "doorstomen" en inlichtingen verzamelen, ondank alle cultuurverschillen, de taalbarrière en het klimaat. Zij konden hun werk niet doen zonder de steun van het National Support Element en de logistieke ondersteuning. Daardoor konden de verkenners op elk gewenst tijdstip de poort uit gaan.

Wijnen was ook vol lof over de ondersteuning vanuit het hoofdkwartier van de missie in Bamako. "In Mali zitten niet alleen slangen, malariamuggen, giftige spinnen en schorpioenen... maar er zitten ook een boel paarse krokodillen. En dan ben je blij met een kolonel als Peter, die deze 'beesten' graag met zijn team te lijf ging."

Irak

Ook voor het werk van de Nederlandse militairen in Irak bestaat grote waardering, aldus Wijnen. De National Training Unit en het National Support Element werkten nauw samen. "Eén drive, één doel, één team", zei hij. Samen zorgden zij ervoor dat de Peshmergastrijders beter voorbereid zijn op de nog latent aanwezige terroristische dreiging.

Gelijke inzet én waardering geldt volgens Wijnen verder voor de mannen van het Korps Commando Troepen. Die trainden in Bagdad in coalitieverband eenheden van de Counter Terrorism Service. Wijnen noemde ook het chirurgisch team dat ondersteuning bood in het Amerikaanse veldhospitaal op de Al Asad Airbase. "Deze teams zijn schaars en daarmee leverde Nederland in coalitieverband een geziene en zeer gewaardeerde bijdrage."

Afghanistan

De Nederlandse militairen die in Afghanistan werkten, maakten een spannende tijd mee volgens Wijnen. De cartoonwedstrijd in Nederland, die niet doorging had toch effect op de missie. De wapenstilstand zorgde enerzijds voor hoop bij Afghanen, maar leidde ook tot geweld in Mazar-e-Sharif, Kabul en andere plekken. Dat gold ook voor de parlementsverkiezingen. "Geen standaardmissie", aldus Wijnen. Informatie kwam vaak laat binnen en dat vroeg veel van ontplooide eenheden. "Van iedereen werd creativiteit en oplossend vermogen gevraagd om mee te denken in de planning." Dat gold mede voor de Medical Task Force, het genietaakteam en het National Support Element.

"Ik heb enorm respect voor het feit dat jullie er elke keer toch weer staan, vaak met meerdere rotaties binnen 4 jaar", besloot Wijnen. "Jullie hebben bijgedragen aan veiligheid in landen waar mensen vaak niet veilig over straat kunnen. Voor veel van de landen waar jullie zijn geweest, geldt dat het nog lang kan duren totdat er weer stabiliteit, veiligheid en vrijheid is. Jullie hebben elk je steentje bijgedragen, aan de hoop op een betere toekomst in al die gebieden."

Wijnen sprak namens de Commandant der Strijdkrachten.