Militaire bijdrage Nederland in Irak

Nederlandse militairen trainen de Iraakse en Koerdische strijdkrachten om ISIS op de grond te bevechten. Ze doen dit op kazernes en vaste trainingslocaties in Irak. Dit gebeurt samen met andere landen, onder leiding van de Verenigde Staten.

Het gaat om een brigadetrainingsteam, een special operations forces-trainingsteam en ondersteunend personeel. Zij leiden reguliere militairen en special forces op.

Ook is er een mobiel trainingsteam dat zich bijvoorbeeld richt op het trainen van kleinere groepen ter voorbereiding op specifieke operaties. Dat gebeurt eventueel dicht achter de frontlinie. In gevechtssituaties gaan de Nederlandse militairen niet mee.

Sinds medio juni 2017 ondersteunt een KDC-10-tankvliegtuig de coalitie. Het Nederlandse toestel tankt jachtvliegtuigen in de lucht bij, zodat deze langer kunnen doorvliegen tijdens hun missies. De inzet duurt 5 maanden. Het detachement opereert vanuit Koeweit.

 

Infographic strijd tegen ISIS

Infographic over hoe ISIS wordt aangepakt.

Materieel en personeel

In totaal draagt Nederland bij met:

  • 150 militairen (trainers, adviseurs en personeel voor logistiek en beveiliging);
  • 35 man force protection voor het Belgische F-16-detachement;
  • staf- en liaisonofficieren op verschillende hoofdkwartieren.
  • 40-koppig detachement KDC-10.

In het laatste kwartaal van 2017 zet Nederland 2 maanden een C-130 transportvliegtuig in voor de anti-ISIS-coalitie. Het 45-koppige detachement wordt in Koeweit gestationeerd.

Amerikaanse commandovoering

Omdat er veel landen meedoen met de missie, is goede afstemming nodig. Daarvoor worden op diplomatiek, politiek en militair niveau meerdere Nederlanders ingezet. De operatie loopt via Amerikaanse commandovoeringstructuren.

Voor de strategische planning van de operatie is een planningsteam aanwezig in het Amerikaanse centrale commandocentrale CENTCOM. Daarnaast plaatst Nederland staf- en liaisonofficieren bij operationele hoofdkwartieren in Irak, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar. Via hen is Nederland betrokken bij de detailplanning.

Infographic over de aansturing in de strijd tegen ISIS. De tekst is ook te lezen in de pdf op deze pagina.

Infographic over de internationale aansturing in de strijd tegen ISIS.

F-16’s voor luchtaanvallen

Van oktober 2014 tot juli 2016 stelde Nederland F-16’s beschikbaar voor luchtaanvallen, eerst boven Irak, later ook boven Oost-Syrië. Dit gebeurde onder de naam Air Task Force Middle East in een internationaal coalitieverband.

De luchtaanvallen waren vooral bedoeld om de aanvoerlijnen te ontwrichten en strategische locaties zoals kampen en brandstofdepots van ISIS uit te schakelen. De jachtvliegtuigen leverden ook luchtsteun aan strijdkrachten die op de grond vechten tegen ISIS.

Air Task Force Middle East vloog meer dan 2.100 missies waarbij meer dan 1.800 keer wapens zijn ingezet. Het gaat dan om bombardementen met precisiemunitie. Hierbij was het voorkomen van nevenschade aan burgerdoelen belangrijk.

België zet met 6 F-16’s de luchtaanvallen sinds 28 juni 2016 voort. Nederlandse militairen beveiligen het Belgische detachement.