Weblog Afghanistan

Doen jullie nog wat aan Valentijnsdag?

Je geliefden missen krijgt tijdens een uitzending een nieuwe dimensie. Veel militairen laten Valentijnsdag daarom niet ongemerkt voorbijgaan. Ondertussen stemt de Afghaanse realiteit tot relativering.

Wie: kapitein Arjen de Boer

Wat: Public Affairs Officer Resolute Support

Een roze envelope voor de ingang van het kamp van Resolute support.

Mijn Valentijnspost. Verder commentaar overbodig.

“Niet openen!” Het is een duidelijk bevel. Niet van de commandant. Nee, het gaat over die roze envelop waarop 3 hartjes staan en de datum 14 februari. “Mag je pas openmaken op Valentijnsdag”, appt mijn vriendin. Maar even serieus, die envelop is al ruim een week geleden aangekomen dus moet ik me inhouden, want ik ben enorm nieuwsgierig.

Van een appje tot lingerie

Valentijnsdag gaat hier op Dutch Mountain, de Nederlandse enclave op Kamp Marmal, niet ongemerkt voorbij. Ik heb links en rechts navraag gedaan en dit is wat militairen naar hun geliefden sturen (met dank aan de internetshops):

  • Bloemen, in alle kleuren. Geen lullige bosjes
  • Bonbons (al dan niet in combinatie met bloemen)
  • Parfummetjes
  • Oorbellen van edelstaal (“vindt ze mooi”)
  • Ansichtkaart
  • Lingerie (van netjes tot kinky)
  • Een appje
  • En de meest originele: een röntgenfoto waarop met contrastvloeistof de boodschap ‘I love you’ staat.
Nederlandse flag wappert in de lucht in Afghanistan.

De Nederlandse vlag hing halfstok ter nagedachtenis aan 2 omgekomen Amerikaanse militairen.

Realiteit relativeert

Maar de Afghaanse realiteit haalt je snel van een roze wolk. Afgelopen zaterdag sneuvelden er nog 2 Amerikaanse collega’s toen zij in het oosten van Afghanistan werden doodgeschoten. Ik weet niets over de liefdes en dierbaren van de sergeanten Gutierrez en Rodriguez. Maar hun overlijden en de pijn die dat ongetwijfeld veroorzaakt bij de nabestaanden, staan in schril contrast tot de ‘liefdesboodschap’ van Valentijn. En wat te denken van alle Afghaanse agenten, militairen en burgers die wekelijks tijdens gevechtsacties en aanslagen omkomen. Weinig Valentijn voor die families.

Voorkant van een versierde vrachtwagen.

Of deze Afghaanse vrachtwagenchauffeur aan Valentijn doet weet ik niet. Maar op zijn soms uitbundig versierde voertuig zijn opvallend vaak hartjes te vinden.

‘Ik kus je te midden van de Taliban’

Maar dat wil niet zeggen dat Valentijnsdag in dit land ongemerkt voorbijgaat. Al is het geen breed geaccepteerde feestdag in dit islamitische land. Vorig jaar schijnt in de stad Herat een decreet te zijn uitgevaardigd dat Valentijn vieren verboden is, want het is niet in lijn met islamitische wetten. In een tegenreactie ging een video viral waarin een meisje een lied zingt met de titel ‘Ik kus je te midden van de Taliban’. De liefde werd dus gevierd.

Poster van Jimi Hendrix met een gitaar.

Deze foto hangt bij ons op de gang in de kast van de aalmoezenier. Jimi Hendrix was zo gek nog niet.

Dikke kus

In dit werkritme biedt Valentijnsdag een mooi moment om stil te staan bij het feit dat we al 3 maanden, sommigen langer, anderen korter, van huis zijn. Ruim 6.000 kilometer verwijderd van vriend(in)/man/vrouw/kids/familie. Ik open de roze envelop om te lezen wat mijn prachtvrouw heeft geschreven. Uiteraard ben ik haar niet vergeten: een kaart en 2 cadeautjes zijn een week geleden bezorgd. En ook hier het bevel: pas openmaken op 14 februari. Nou schat, vandaag is de dag. Uitpakken! Dikke kus uit Afghanistan.

Groetjes,

Arjen

Reactie toevoegen

Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw bericht mag maximaal 2000 karakters tellen.

Uw bericht mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.