Weblog Afghanistan

Zit ik hier wel veilig?

Ik heb het eerder benoemd. In de voorbereiding op een uitzending ben je niet alleen bezig met de voorbereiding op de missie, maar ook met de voorbereiding van het thuisfront. Een uitzending heeft een grote impact op het thuisfront dat de partner/vader/moeder voor een langere periode moet missen.

Wie: kapitein Dave Kloet
Wat: Public Affairs Officer Resolute Support

Het gaf mij en mijn thuisfront veel rust dat ik in 2013 al eens uitgezonden was naar Noord-Afghanistan. Ik ken het kamp en de omgeving. De dreiging was toen relatief laag, zeker ten opzichte van de Nederlandse missie in Uruzgan. Misschien hamerde ik hier tijdens de voorbereiding wel teveel op: “Het is daar veilig, maak je geen zorgen, alles komt goed.”

Afghanistan in de Nederlandse media

Ik ben weer in Afghanistan en ineens is daar de berichtgeving in de Nederlandse media: “Terreurgolf in Afghanistan”, “1.500 doden en gewonden in een maand”, “Autobom in Kabul, tientallen doden en gewonden”.
Moet ik hier iets mee richting mijn vrouw. Of benader ik het probleem als een puppy, negeren en hopen dat het verdwijnt. En wil ik dat?

Uiteindelijk pak ik de telefoon en vraag ik mijn vrouw of ze het nieuws al heeft gezien. Gelukkig niet, dus ik kan het op mijn manier brengen. “Hey lieverd, Afghanistan is een groot land en er gebeurt heel veel, zoals je in de kranten kunt lezen. Maar hier op het kamp is het veilig. Ik heb vertrouwen in mijn collega’s en de internationale partners. Volgens mij is het hier niet onveiliger geworden.”

De waarheid

Is dit de volledige waarheid? Voor mij wel, maar ik weet niet of mijn thuisfront is gerustgesteld. Ik zit toch in Afghanistan, en Afghanistan is in het nieuws. Ook al is het land ruim 15 keer groter dan Nederland, door de berichtgeving lijkt de dreiging heel dichtbij. In ieder geval stukken dichterbij dan wanneer ik in Nederland was gebleven.

Ik vind het belangrijk om eerlijk te zijn tegen mijn thuisfront. Ik kan mij niet voorstellen hoe het is om na mijn uitzending te zeggen dat ik al die maanden níet eerlijk ben geweest. Of, nog erger, dit nooit te vertellen. Zij steunt mij in alles wat ik doe, eerlijk zijn is het minste wat ik kan doen.

Tot de volgende weblog!

Groet,
Dave

Reactie toevoegen

Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw bericht mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw bericht mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

  • Ha Dave ...ook onze zoon (21) is nu in Masar e sharif. Goed dat je je thuisfront gerust stelt.Onze zoon geeft wel aan soms pittige dingen te zien .Maar misschien is dat per functie verschillend ? Groet Coby Wuck.Trotse moeder van militair

    Van: Coby Wuck | 04-09-2019, 19:46

  • Dagelijks verontrustende berichten. Ook vandaag. De waarheid zal voor een ieder anders zijn. Veilige voortzetting van de missie.

    Van: Marieke, tante van Joris | 03-09-2019, 14:50