Weblog Afghanistan

De bezinningsdienst

Ik zit alweer bijna 2 maanden in Afghanistan. Samen met mijn collega’s werk ik hard om ervoor te zorgen dat onze eenheden veilig hun werk kunnen doen. Dit doen wij 7 dagen in de week. Tijdens een uitzending wordt er ook in het weekend doorgewerkt.

Wie: kapitein Dave Kloet
Wat: Public Affairs Officer Resolute Support

Juist als je vrijwel onafgebroken met werk bezig bent, is het belangrijk om af en toe iets anders te doen. Daarom ga ik elke vrijdag naar het bezinningsmoment, georganiseerd door de dominee, die als onderdeel van onze eenheid is uitgezonden naar Afghanistan.

Hemelpiloot

Mensen die mij goed kennen, denken nu waarschijnlijk: “Jij bij een bezinningsdienst? De laatste keer dat jij in de kerk bent geweest was op de basisschool, omdat het moest.” En daar is niets aan gelogen. Ik heb mij meermaals hardop afgevraagd waarom ik naar ‘zo een hemelpiloot’ toe zou gaan.

Daar ben ik mooi van teruggekomen. Het is namelijk geen kerkdienst, de nadruk ligt niet op geloof. Het doel van de bezinningsdienst is om even los te komen van het werk en, onder het genot van een kop koffie, even aan iets anders te denken. Toegegeven, de dominee behandelt ook delen uit de bijbel, maar het staat je vrij om op dat moment even mentaal terug te schakelen of niet.

Als ik om me heen kijk zie ik allemaal mensen in uniform. Op dit moment zijn wij niet in de eerste plaats militairen, maar mensen die op hun eigen manier tot rust komen in de hectiek van de missie. Sommige mensen zijn aanwezig voor de bijbelteksten, sommige voor de muziek en waarschijnlijk ook 1 of 2 voor koffie en een donut.

Afganisto

Een belangrijk onderdeel van de dienst is het aansteken van kaarsjes. Normaal gesproken kijk ik vanaf de zijlijn naar mensen die een waxinelichtje aansteken, om stil te staan bij wat zij belangrijk vinden. Vandaag steek ook ik een kaarsje aan. Als ik naar de lichtjes kijk denk ik aan thuis, aan mijn kleine man die zijn nieuwe knuffel niet loslaat. Hij vertelt iedereen in geuren en kleuren over zijn nieuwe aap, die ik 2 weken terug heb opgestuurd.

Het is namelijk niet zomaar een aap. Deze aap is door papa uit ‘Afganisto’ met het vliegtuig naar Nederland gestuurd. Een blauw vliegtuig. Nog een paar maanden, dan komt papa achter de aap aan.

Tot de volgende weblog!

Groet,
Dave

Reactie toevoegen

Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw bericht mag maximaal 2000 karakters tellen.

Uw bericht mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

 • Onze militair is ook geen fan van kerk en moeilijk bijbelgepraat. Maar ze was op een schip geplaatst tijdens de uitzending met een jonge vrouwelijke aalmoezenier. En tot mijn verbazing vertelde ze mij dat het fijn was om daar heen te gaan. Even een doordacht moment voor jezelf. Een kaarsje opsteken en je gedachten zijn gang laten gaan. Wat enorm mooi, toch. Dat doet defensie toch maar even. Ook zulke mensen hebben vaak een zware job.

  Van: Karly | 27-09-2019, 00:18

 • Heel herkenbaar verhaal.

  Van: Leo Weekers | 25-09-2019, 15:38

 • Dave , je opa vond het heel mooi . Jij heb mij ontroerd met dit verslag en ook opa vond het heftig . Vrijdag met hem uit eten geweest , hij heeft genoten .

  Van: Jos kuiper | 23-09-2019, 21:50

 • Hallo Dave,
  ik wil even reageren op je blog over de bezinningsdienst. Bij de bijeenkomst voor de militairen met familie voor vertrek zag ik jullie "dominee". Direct op het podium nadat hij zich had voorgesteld zei ik tegen onze zoon: Joris als je het niet meer weet, praat met hem hij is een geschikte peer! En ja hij liet weten dat hij was geweest. Ik ben als moeder supertrots op onze zoon en ook op het "werk" wat jullie er verrichten! Stiekem wil ik er meer van zien en om een hoekje kijken! Ik wens jullie nog veel succes de komende maanden zeker in deze spannende verkiezingstijd!

  Van: Janneke Reijners | 20-09-2019, 16:12

 • Belangrijk zo'n hemelpiloot zeker na het bericht hier dat veteranen met PTSS in de daklozenopvang zitten van het Leger des Heils. Hoop dat velen van de missie de tijd nemen voor bezinning. Leuk die knuffel voor je zoontje en ik steek elke dag kaarsjes aan voor jullie.

  Van: Marieke, tante van Joris | 20-09-2019, 15:32

 • Hey Dave,
  supertof dat je even laat weten hoe het in Afghanistan gaat. Leuk die foto van je zoon, ik vind je blog leuk om te lezen! Ga zo door!

  Van: Ralph | 20-09-2019, 13:34