Weblog Afghanistan

4 maanden op uitzending naar Afghanistan

Ik ben gelukkig getrouwd, trotse vader van een zoontje van 2 en… ik ga voor 4 maanden op uitzending. “Daar heeft  hij toch zelf voor gekozen?”, “Heeft hij niet goed opgelet op school?”, “Jij bent getrouwd met een militair, dan weet je dit toch”. Dit is een greep uit de uitspraken die mijn vrouw hoorde in de weken voorafgaand aan mijn uitzending. Toegegeven, het grootste deel van de reacties was positief en ondersteunend. Maar een aantal collega’s en vrienden van mijn vrouw vonden het toch vooral mijn eigen schuld dat ik op uitzending moest.

Wie: kapitein Dave Kloet
Wat: Public Affairs Officer Resolute Support

Even voorstellen

Ik ben Dave en ik werk bij de Koninklijke Landmacht als officier bij de Militaire Administratie. Ik houd mij in het dagelijks leven bezig met (financiële) processen en het gevraagd en ongevraagd adviseren van mijn commandant. Ik ben militair, wat betekent dat ik uitgezonden kan worden. Deze uitzendingen zijn voor mij de kroon op mijn werk. Het is gewoon gaaf om in een periode van 4 tot 6 maanden intensief met collega’s aan een gemeenschappelijk doel te werken. Voor elke uitzending wordt een team samengesteld waarin iedereen zijn eigen rol heeft: van guardian angel tot voertuigmonteur en van chirurg tot kassier.

Eigen schuld?

Maar goed, mijn eigen schuld dat ik op uitzending moet? Dit is niet helemaal waar. Het is niet mijn schuld en ik moest niet. Als je militair bent is een uitzending datgene waar je ‘het’ voor doet. Een uitzending is een van de dingen die het werk van een militair bijzonder maakt. En mijn vrouw begrijpt dit als geen ander. Zij steunt mij in de keuzes die ik maak, zelfs als dit betekent dat ik er maanden niet kan zijn voor mijn gezin.

Sterk thuisfront

Ik merk vaak dat de meeste aandacht uitgaat naar de militair die op uitzending gaat, terwijl een grote last rust op de schouders van de partner die thuis achterblijft. De militair gaat op missie en doet zijn werk, maar het leven thuis gaat gewoon door. Als de partner na een drukke dag thuiskomt, staat hij of zij er alleen voor. Mensen onderschatten snel hoe belangrijk aandacht en waardering voor het thuisfront zijn. Zonder een stabiel thuisfront is het voor een militair namelijk heel moeilijk om op uitzending te gaan. Ik weet dat mijn vrouw sterk genoeg is om het huishouden te draaien en mijn zoontje ‘in het gareel’ te houden. Dit geeft mij veel rust tijdens mijn uitzending. Het enige wat ik terug kan doen is regelmatig contact houden met thuis: met Whatsapp, Facetime, telefoon en, ze bestaan nog, brieven en postpakketten.

Juist tijdens een lange periode van afwezigheid ga ik de dingen die thuis zo vanzelfsprekend zijn heel erg waarderen. Een gesprek waarbij je elkaar, al is het via een scherm, in de ogen kunt kijken. Een brief waarin we ongenuanceerd onze frustraties over van alles en nog wat van ons af kunnen schrijven.

Stroepwaffles

Of een doos vol stroopwafels (stroepwaffles). Stroopwafels zijn niet alleen typisch Nederlands, ze zijn ook het smeermiddel in Afghanistan. Om mijn werk als public affairs officer goed te kunnen doen zijn communicatie en goede relaties heel erg belangrijk. Niet alleen met Nederlandse, maar juist ook met internationale collega’s. En het communiceert nu eenmaal een stuk makkelijker met een kop koffie en een stroopwafel.

Ik kan niet wachten op mijn 1e pakket van thuis. Ik hoop dat ze er ook stroepwaffles bij doet.

Tot de volgende weblog!

Groet,
Dave

Reactie toevoegen

Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw bericht mag maximaal 2000 karakters tellen.

Uw bericht mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

 • heb een vraag zyn daar veel amerikaanse officieren ik bedoeli in afganistan kabul

  Van: janny | 26-01-2020, 14:47

 • Beste Dave,
  Zeker nu het bij jullie in Afhanistan spannender wordt, leven we mee! En natuurlijk ook met alle thuisfronten. Tegen de stroom op roeien vraagt veel energie. Hou vol en kom behouden terug!

  Van: Dirk Roos | 20-08-2019, 09:19

 • Mooi geschreven en herkenbaar. Mijn zoon is momenteel ook in Afghanistan.

  Van: Angelique | 19-08-2019, 21:34

 • Have a good one Dave!

  Van: Djoewi Baltissen | 19-08-2019, 10:40

 • Veel respect en kom weer veilig thuis.

  Van: Erik-Jan Blommesteijn | 16-08-2019, 20:43

 • Hallo Dave , Stroepwafels zijn onderweg. en nog wat andere versnaperingen.

  Goede tijd gewenst

  Van: Roberto Evers | 15-08-2019, 14:20

 • Ik heb zowel respect voor jou als voor je vrouw.
  als je op missie gaat moet het goed gaan met je thuisfront , zonder dat je je zorgen hoeft te maken. dan pas kan je je taken goed doen zonder afgeleid te worden. Mensen die commentaar leveren hebben geen levens ervaring en dat is zonde van jullie tijd. Het belangrijkste is dat je elkaar hebt en zorg ervoor dat er niemand tussen komt . denk er ook om dat als je weer thuiskomt jij veranderd bent , praat erover krop het niet op . praten is verwerken , maar alleen mensen die je vertrouwt .[ je vrouw ] of je maten. ik heb altijd alleen steun gehad van mijn vrouw en mijn maten.
  Heel veel sterkte en succes .
  groeten Joop

  Van: berkenhamer . | 14-08-2019, 19:35

 • Prachtig beroep hebben jullie en bewondering daarvoor.

  Van: Marieke Blok tante van Joris | 14-08-2019, 18:31

 • Tof dat je je vrouw zoveel credit geeft Dave. Net wat je zegt, 't is best pittig met een partner die er een tijdje niet is. Succes voor jullie beiden!

  Van: Hilde | 14-08-2019, 16:15

 • Fijn dat er veel aandacht is voor het thuisfront. Maar er zijn steeds meer militairen die geen thuisfront hebben. Incluis ik. Dan moet je veel kosten maken voor huisdieren. Dat wordt geen rekening mee gehouden. Alleen kinderen tellen. Ik heb 2000 euro's aan opvang voor huisdieren voor 7 maanden moeten betalen....

  Van: Joke | 14-08-2019, 01:37

 • Leuke blog, ik heb respect voor jullie beiden!

  Van: Marjon van Dinther(moeder van Danielle butter) | 13-08-2019, 20:32

 • Dave.
  Het militaire vak is mooi en daar is de uitzending het mooiste van. Daar doen we het voor. Maar je hebt gelijk dat het thuisfront het moeilijker zal hebben. Maar een stabiel thuisfront geeft jou ook de rust om je werk tijdens de missie goed te doen.
  Heel veel succes en take care💪
  Veel krijgsman geluk
  Groet
  Kurt

  Van: Kurt Herkströter | 13-08-2019, 19:32

 • Ik ken je vanaf je geboorte en heb je groter zien groeien. En ben je later iets uit het oog verloren. Het verbaasde mij totaal niet dat je voor deze passie heb gekozen! Wat moeten we ook zonder "jullie" militairen? We hebben jullie nodig en ik heb daar respect voor en als je dan een sterke partner heb, want dat ben je dan zeker hoor, dan is het geweldig dan klopt het.

  Heel veel kracht gewenst in je volgende militaire uitzending gewenst en liefde voor je vrouw en zoontje! Heel veel respect namens mij! Wie weet komen wij elkaar nog
  is tegen. 💪
  Anja

  Van: Anja Drupsteen | 13-08-2019, 18:05

 • Dave,
  mooie woorden. Veel succes en zeker ook voor je thuisfront.
  Het militaire vak is inderdaad een keuze ook zoals vrachtwagencaufeur of verpleging die ook vaak moeten werken als andere vrij zijn. Geluk!!!
  Groet Thijs van Arbo & Milieu

  Van: Thijs van der Noordaa | 13-08-2019, 13:59

 • Hoi Dave,

  Reactie vanuit je omgeving kan soms ongenuanceerd zijn. Dit kan omdat mensen proberen de actie op hun eigen situatie proberen te plakken of ze diep van binnen toch een beetje jaloers zijn.

  Mooie onderbouwing van jouw keuze, voor het vak en voor deze uitzending, en de balans die je hierbij met het gezin hebt.

  Ik weet dat je professioneel financieel gedreven bent. Vanuit DM&D hebben we je technisch proberen te belasten. Zet het technisch inzicht in voor een hoge Materiële Gereedheid.

  Een goede uitzending voor jou en je gezin gewenst.

  Groeten Marcel

  Van: Marcel van der Horst | 13-08-2019, 10:54