Weblog Afghanistan

Weblog: Het kompas

Het kompas is een navigatie-instrument waarmee je de richting bepaalt ten opzichte van het noorden. De naald zal, wanneer deze niet verstoord wordt door magnetische velden in de atmosfeer, altijd in de richting van het noorden wijzen. Om een goede oriëntatie te kunnen verwezenlijken, staan de andere windstreken ook op het kompas vermeld.

Wie: sergeant der 1e klasse Ron

Wat: chief van het National Support Element in Kabul

Het kompas uit Mazar -e-Sharif

Het kompas uit Mazar-e-Sharif is er om met z’n allen stil te staan bij het feit dat we ver van huis en haard zijn, en van naasten en vrienden verwijderd. Om erbij stil te staan dat we het met elkaar moeten doen. Dat je collega er voor je kan zijn als een vriend, een oom of een vader.

Ik heb het hier over de geestelijk verzorger (GV’er). Met enige regelmaat is hij hier op het hoofdkwartier. Hij komt vanuit Mazar-e-Sharif (MeS) waar zijn thuisbasis is. De GV’er geeft ons richting in de levensvragen die in een oorlogsgebied als Afghanistan naar boven komen. Als een geestelijk kompas is hij de persoon waar je terecht kan met zaken waar je hier op locatie tegenaan loopt of met persoonlijke problemen.

Saamhorigheid is een groot goed, al is de gemeenschap nog zo klein. Het is een gegeven dat voor de Nederlandse inbreng hier absoluut opgaat. Als er onderling geen band of klik is met andere personen kan de missie heel lang duren.

Saamhorigheid of netwerken?

Om  de saamhorigheid binnen de internationale gemeenschap hier te vergroten, hebben Martijn en ik ‘The Big NSE Quiz’ georganiseerd. Waar de deelnemers vandaan kwamen was vrij makkelijk bepaald. Dit waren onze buren, de Nationale Support Elementen uit verschillende windstreken.
Uit het noorden kwamen de Denen, uit het oosten waren er vertegenwoordigers uit Duitsland. Het zuiden was rijk vertegenwoordigd, in de vorm van Belgen, Spanjaarden en Australiërs. En last but not least had het westen een delegatie uit de Verenigde Staten.

Quizmaster

In The Big NSE Quiz, waar Martijn en ik de rol van gastheer en quizmaster op ons namen, hebben we vragen gesteld over muziek, film en sport. We hebben de thema’s Europa en Afghanistan in de quiz verwerkt. Maar wat het extra smeuïg maakte, waren de vragen die specifiek op de deelnemende landen waren gericht. Vragen zoals de naam van het Belgische volkslied, of welke punt op de kaart van Denemarken Kopenhagen aangaf. Maar ook op welke foto de wombat (een typisch in Australië wonend diertje) te zien was. Dit gaf een extra betrokkenheid bij de deelnemers, en zorgde voor een grotere interactie en vertier tussen de verschillende landen.

Nederlandse keuken

We hebben de verschillende nationaliteiten kennis laten maken met de Nederlandse keuken. Geen culinaire hoogstandjes, maar gewoon ouderwetse bitterballen, die het erg goed deden. Van Denemarken tot en met Australië was men zeer te spreken over deze kleine versnapering!

Behalve een vergroting van de internationale saamhorigheid, is dit een ideale manier om het onderlinge internationale netwerk te versterken. Het blijft immers een feit dat als je iets voor een ander doet, deze ook bereid is iets voor jou te doen. Dit gaat op in binnen- en buitenland.

De juiste richting

Waarheen en wat het leven zal brengen kan niemand voorspellen. Een geestelijk verzorger kan je er sturing of richting aan helpen geven, maar uiteindelijk ben je het zelf die de koers bepaalt. Ook een kompas laat je een richting op gaan, maar je weet nooit zeker of je exact uitkomt waar je precies  wil zijn.

De wegwijzers langs de kant van de weg helpen je een stuk beter de goede kant op. Daarop staan plaatsnamen met hoeveel kilometers je nog te gaan hebt. Wanneer je deze borden blijft volgen kom je vanzelf in de plaats waar je graag wilt zijn.

Amsterdam

Hier op hoofdkwartier staat ook een wegwijzer met daarop de hoofdsteden van de coalitiegenoten die meedoen aan Resolute Support. Wanneer je goed keek kon je ook Amsterdam ertussen zien staan, maar het bord was zodanig verweerd en door de elementen aangetast dat het nauwelijks zichtbaar was. Hier moest dus een nieuw bord komen, vonden wij als hier geplaatste Nederlanders. Die kans het ik met beide handen aangegrepen. 

Een nieuw bord, geheel in Nederlandse, lees ANWB, stijl. Zo kunnen wij ook hier de juiste weg bewandelen. Maar het zijn de successen van de missie die de richting bepalen.

Groeten uit Kabul,

Ron