Weblog Afghanistan

Distributeur begint nieuw avontuur

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Een klein aantal militairen, vooral stafofficieren, is geplaatst op Resolute Support Head Quarters (RSHQ) in Kabul. En 1 daarvan ben ik, sergeant der 1e klasse Ron.

Wie: sergeant der 1e klasse Ron

Wat: chief van het National Support Element in Kabul

De afgelopen 4 jaar was ik distributeur van het 42 Brigadeverkenningseskadron. Nu ben ik aan een nieuw avontuur en een nieuwe uitdaging begonnen: de functie van ‘chief National Support Element’ RSHQ. Vrij vertaald: chef van het Nederlandse ondersteuningseenheid op het NAVO-hoofdkwartier in Kabul.

Noden en deugden ondersteunen

Dit werk doe ik niet alleen. Ik werk samen met korporaal der 1e klasse Martijn. Hij bekleedt de functie van deputy chief en is dus mijn plaatsvervanger. Normaliter is Martijn monteur aan wielvoertuigen bij 13 Herstelcompagnie.

Martijn en ik zijn in Kabul om de hier geplaatste stafofficieren te ondersteunen. Wij voorzien hen in hun noden en deugden. Daarnaast ben ik gastheer voor Nederlandse collega’s die hier op (werk-)bezoek komen.

Hoe werkt het hier?

Naast deze taken hebben wij ook nog andere verantwoordelijkheden. Op het moment dat ik hier naar toe kwam wist ik niet goed wat ik verwachten moest. In het voortraject heb ik uiteraard mailcontact gehad met mijn voorganger over zijn bezigheden, maar een functieomschrijving zoals we die in Nederland kennen is bij deze functie niet bekend.

Veel vragen bleven onbeantwoord, zoals bijvoorbeeld hoe het leven is op het internationaal hoofdkwartier en wat voor collega’s ik erbij zou krijgen. Het antwoord op deze vragen krijg je pas zodra je ter plekke bent. Uit eigen ervaring dus.

IJs gebroken

Die ervaring begon voor Martijn en mij met een warm onthaal, met een grote poster waarop we welkom werden geheten. Het ijs werd hierdoor direct gebroken. Ook kregen we direct een gepersonaliseerde mok toegereikt met de ons bekende ‘defensiekoffie’.

Het zijn er niet zoveel, maar al onze nieuwe collega’s waren aanwezig op onze 1e dag. Daardoor verliep de kennismaking vlot en soepel.

Netwerk opbouwen

In mijn 1e weken op het hoofdkwartier, ben ik erachter gekomen dat  bij mijn functie zowel facilitaire als logistieke taken horen. En dat het daarvoor belangrijk is een breed netwerk op te bouwen en te onderhouden binnen het hoofdkwartier, met nationale en internationale partners.

Waar schrijf ik over?

In de komende blogs neem ik u graag mee in deze internationale smeltkroes die RSHQ is. Ik zal mijn ervaringen hierin delen. Waar loop je nou tegen aan in de communicatie met coalitiepartners, of locals (lokale inwoners) die op het kamp werken? Een taalbarrière is het meest voor de hand liggend. Maar er zijn ook verrassende elementen in de communicatie met anderstaligen. Wie verwacht er nou dat een local die jou voor het eerst ziet je in het Nederlands vraagt: “Hoe gaat het?”

Volgende keer vertel ik u graag meer.......

Groeten uit Kabul,

Ron

Resolute Support: Nederlandse militairen trainen, adviseren en assisteren het Afghaanse leger en de politie. De overgrote meerderheid van de Nederlandse militairen werkt vanuit Mazar-e-Sharif, oftewel MeS. Een klein aantal vanuit Kabul.

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

  • Voor al die 100 mensen veel sucses en veiligheid

    Van: Gilia pierlo | 04-08-2017, 18:15

  • Erg leuk om deze blog van jou te lezen Ron. Ik kijk uit naar de volgende!

    Van: Van den Berg | 04-08-2017, 17:47