Militairen teruggekeerd uit Afghanistan

Ongeveer 70 militairen zijn gisteravond per KDC-10 op Vliegbasis Eindhoven aangekomen. Het transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht had het militaire personeel opgehaald in Afghanistan.  

Geen juichende familie, spandoeken of omhelzingen in de ontvangsthal. De thuiskomst van de militairen verliep sober. Dat heeft alles te maken met de maatregelen rondom het coronavirus, vertelde majoor Gilbert Stout, zegsman van de vliegbasis. "We volgen de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu." Het onthaal van de militairen gebeurde dan ook op de parkeerplaats. "Daar wachten familieleden hun militair in de auto op, om daarna gelijk naar huis te gaan."

Niet-essentiële functie

Onder de terugkeerders waren ongeveer 40 militairen die Defensie vroegtijdig terug naar Nederland haalde. Het ging in dit geval om militairen met een niet-essentiële functie in de NAVO-missie Resolute Support. In de KDC-10 zaten verder zo’n 30 militairen die er een volledige uitzending op hadden zitten en daarom naar huis keerden. 

Commandant 13 Lichte Brigade brigadegeneraal Jan-Willem Maas bedankte de terugkerende militairen voor hun inzet en heette hen welkom in Nederland. "Al ziet de wereld er wel heel anders uit dan toen jullie vertrokken", verwijzend naar de coronacrisis. Hij drukte de militairen op het hart de richtlijnen van het RIVM, ook tijdens welverdiend verlof, te volgen. "Om de verspreiding van het virus te voorkomen en zodat jullie inzetbaar blijven. Want ook tijdens deze crisis zet Defensie zich in, onder meer door samen te werken met civiele partners."