Defensieministers bespreken situatie Irak en Afghanistan

De NAVO-ministers van Defensie zijn vandaag en morgen bij elkaar in Brussel. Bovenaan de agenda staan de NAVO-missie in Irak en de aanpak van terreurorganisatie ISIS. Verder wordt gesproken over de huidige situatie in Afghanistan, in bredere zin over de Europese en trans- Atlantische veiligheid en een geloofwaardige afschrikking en verdediging. 

Minister Ank Bijleveld en NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.
Minister Ank Bijleveld schudt NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg de hand.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg riep de ministers op om na te denken over mogelijkheden om de rol van het bondgenootschap in Irak te versterken. 
Minister Ank Bijleveld-Schouten benadrukte dat Nederland toegewijd is aan het verbeteren van de Iraakse veiligheidssector. “Dat geldt zowel voor Bagdad als voor het Koerdische deel in Noord-Irak. Daarom hebben wij onze deelname aan de anti-ISIS coalitie ook verlengd tot 2021. Onze inzet is gebaseerd op uitnodiging van Irak. Dat uitgangspunt geldt ook voor de bestrijding van ISIS en een eventuele uitbreiding van de NAVO-inzet. Nederland staat daar positief tegenover, maar het vraagt wel om een stap-voor-stap benadering. Dit betekent dat het in goed overleg moet gebeuren met zowel de internationale anti-ISIS-coalitie als de Iraakse autoriteiten.” 

Defensieministers vergaderen in een ronde NAVO-vergaderzaal.
Defensieministers bespreken in Brussel de situatie in Irak en Afghanistan.

Nauwe betrokkenheid

Bijleveld waarschuwde dat de strijd tegen ISIS nog niet is gewonnen. “Voorkomen moet worden dat een nieuwe crisis ten koste gaat van de eerdere resultaten.” Ze vindt het van belang te blijven inzetten op een geïntegreerde aanpak: een combinatie van militaire en stabilisatie-inzet en bestrijding van terrorisme en de financiering daarvan. Bij dit alles is nauwe betrokkenheid van regionale partners essentieel. 

Afghanistan
Archieffoto 2019: Toen trainden commando's een speciale eenheid van de Afghaanse politie. De commando's gingen mee tijdens operaties om de politie te begeleiden. 

Rusland

Ook de verhouding met Rusland is onderwerp van gesprek. Het verlopen nucleaire verdrag (INF) en de Russische SSC-8-raketdreiging vragen volgens Stoltenberg om een reactie. Er wordt gekeken naar verschillende maatregelen, zoals conventionele capaciteiten, realistischere oefeningen, nauwere samenwerking op het vlak van inlichtingen, lucht- en raketafweer.

Voor de minister staat het bondgenootschap voorop. “We moeten eensgezind en geloofwaardig onze afschrikking en verdediging handhaven. Aan de andere kant moeten we geen destabiliserende wapenwedloop voeden door hetzelfde te doen als Rusland.” Dat betekent rekening houden met alle militaire opties, maar tegelijkertijd het pad van diplomatie, de-escalatie en ontwapening blijven bewandelen. 

Defender 2020

In het kader van geloofwaardige afschrikking start binnenkort Defender 2020, 1 van de grootste oefeningen van de afgelopen 25 jaar. 20.000 Amerikaanse militairen en minstens zoveel voertuigen en uitrustingsstukken verplaatsen hiervoor van de Verenigde Staten naar Europa. Samen met duizenden Europese collega’s uit 18 verschillende landen oefenen zij tussen 20 april en 20 mei op verschillende locaties in onder meer Duitsland, Polen en Litouwen. Defensie levert Host Nation Support in de vorm van beveiliging, konvooibegeleiding, legering, logistieke steun en transportcapaciteit. Alle activiteiten rondom Defender 2020 worden in Nederland aangestuurd door het nieuw opgerichte Territoriaal Operatiecentrum in Amersfoort. Dat is vanaf morgen operationeel.