Militairen terug van uitzendingen in Irak en Afghanistan

Bijna 40 mariniers en een aantal commando’s, die zo’n 4 maanden waren uitgezonden naar de Iraakse plaatsen Erbil en Bagdad, zijn vanmiddag geland op Vliegbasis Eindhoven. De taken zijn inmiddels overgenomen. Militairen van de Luchtmobiele Brigade trainen in Erbil Iraaks-Koerdische strijdkrachten om terreurorganisatie ISIS op de grond te bevechten. In Bagdad leiden wederom commando’s Iraakse special forces op.

C-17.
Archieffoto van een C-17. Het type militair transporttoestel waarmee de militairen in Nederland zijn aangekomen.

Een C-17 transportvliegtuig haalde de militairen op.
Aan boord zaten ook commando’s die in Afghanistan waren ingezet voor Resolute Support. Het belangrijkste doel van deze NAVO-missie is Afghaanse veiligheidsdiensten zoals leger en politie te trainen, adviseren en assisteren zodat ze zelfstandig kunnen opereren. Ook deze net gearriveerde groep is afgelost.

Oplopende spanningen

De militairen die afgelopen 4 maanden in Irak zaten, moesten hun trainingsactiviteiten begin deze maand nog stilleggen. Dat gebeurde vanwege oplopende spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten nadat de Amerikanen een raket in Irak hadden afgevuurd. Daarbij kwam de Iraanse generaal Qassem Soleimani om het leven. Enkele dagen na het stilleggen van de trainingen waren de Nederlandse militairen tijdelijk verplaatst naar andere plekken in Irak. Inmiddels is de situatie gestabiliseerd en zijn de taken weer opgepakt.