Tweede Kamerleden bezoeken troepen in Afghanistan

Een delegatie Tweede Kamerleden heeft de afgelopen dagen Nederlandse militairen in Afghanistan bezocht. De leden van de Vaste Kamercommissie voor Defensie (VCD) spraken hun grote waardering uit voor de militairen. Ze zagen hoe de versterking van het Afghaanse veiligheidsapparaat verloopt.

De delegatie trapte af op Camp Marmal in Mazar-e-Sharif met demonstraties van onder meer de Force Protection en een mobiel medisch team. Met het Nederlandse Special Operations Advisory Team bezochten zij de plek waar de Nederlanders hun Afghaanse partners trainen, adviseren en assisteren. 

Na het bezoek reisde de delegatie af naar Kabul voor een bezoek aan de Nederlandse ambassade. Aansluitend spraken de Kamerleden leden van het Afghaanse parlement, plaatsvervangend speciaal vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN Rahar Titus en vertegenwoordigers van het Police Institutional Advisory Team.

Sinds 2001

Nederland is al sinds 2001 betrokken bij het herstellen van de veiligheid in Afghanistan. Sinds 2015 dragen 160 Nederlandse militairen bij aan de NAVO-missie Resolute Support. Deze missie bouwt aan het veiligheidsapparaat, het leger en de politie in Afghanistan. Nederland levert tot eind 2021 een bijdrage aan deze missie. Het gaat om adviseurs, special forces, medisch personeel, een transporteenheid met beveiliging, een logistieke eenheid en stafofficieren 

De leden van de VCD leggen meerdere keren per jaar bezoeken af aan legeronderdelen. Zo waren zij recent nog bij het Korps Mariniers en het Korps Commandotroepen. De delegatie Kamerleden die de militairen in Afghanistan bezocht, bestond uit Aukje de Vries (VVD, voorzitter VCD), André Bosman (VVD), Martijn van Helvert (CDA), Salima Belhaj (D66), Isabelle Diks (GroenLinks), Sadet Karabulut (SP) en John Kerstens (PvdA). Zij werden vergezeld door commandeur Boudewijn Boots. Hij begint volgende maand als Directeur Operaties.