‘Vakantie’ met AIVD en MIVD: Summer school 2019

Boek nu de vakantie van je leven. De Joint Sigint Cyber Unit (JSCU) van de AIVD en MIVD houdt van 22 juli tot en met 2 augustus 2019 weer een Summer school. Dit biedt de kans een exclusief inkijkje te krijgen in het werk van beide organisaties én hiervan te leren. Inschrijven is mogelijk tot en met 31 mei.

Voor studenten, die binnenkort een bachelor of master behalen in bijvoorbeeld informatica, is de Summer school hen op het lijf geschreven. Ook degenen die nog geen relevante opleiding volgen, maar bijvoorbeeld wel ervaring hebben met Capture the Flag, kunnen zich opgeven. Wie niet voldoet aan het algemene profiel, maar wel voldoende bagage heeft, mag ook reageren.

Waar en wanneer?

Deelnemers zijn deze zomer van maandag 22 juli tot en met maandag 26 juli te gast bij de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) op een geheime locatie in het oosten van het land.

Van maandag 29 juli tot en met vrijdag 2 augustus zijn zij welkom bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) eveneens op een geheime locatie, maar dan in de regio Den Haag.

Naast schone kleding en een tandenborstel moeten participanten hun laptop meenemen. De organisatie zorgt voor de rest. Wie twijfelt aan de rekenkracht van zijn computer moet dat bij de inschrijving vermelden.

Programma

In de 1e week krijgen participanten alle informatie om goed te kunnen presteren tijdens de 2e week. Tijdens de hele Summer school geven medewerkers van AIVD en MIVD presentaties en kan met hen kennis worden gemaakt.

Week 1 (22 juli - 26 juli) begint met een 3-daagse malwarecursus: welke malwaretypen zijn in omloop zijn en wat is de geschiedenis van Advanced Persistent Threats (APT's). Deelnemers leren malwaretypen, botnets en binary packets identificeren en krijgen zo inzicht in mogelijke infection vectors. Ook wordt alles verteld over statistische en dynamische malware-analyse, unpacking, exploits, antivirus- en sandbox-bypassing met tools als IDA, Windows debuggers en Kali Linux.

Gedurende de laatste 2 dagen werken degenen die meedoen met de offensieve security-specialisten van de JSCU. Iedere cursist krijgt de beschikking over een werkboek en leert alles over pentesting en Red-teaming. Op fictieve, afgeschermde netwerken kunnen deelnemers vrij werken. Summer school kent verschillende moeilijkheidsgraden, zodat iedereen iets van zijn of haar gading vindt.

Week 2 (29 juli - 2 augustus)

In de 2e week werken Summer schoolgangers in teams aan een casus. Elke dag wordt er iets anders van hen gevraagd. Daardoor leren zij alle aspecten van het werk van de JSCU kennen.

Interesse gewekt? Schrijf je in

Ga naar jscu.summerschool.sh. De instructies voor het aanmelden staan in message.txt en substitution.png. Uiterlijk 14 juni 2019 krijgen alle personen die zich hebben aangemeld per e-mail bericht of ze zijn geselecteerd.