MIVD presenteert jaarverslag (video)

De internationale veiligheidssituatie is veranderd. Daardoor nam de geografische spreiding van missiegebieden en instabiele landen toe. Dreigingen stoppen niet bij landsgrenzen, maar verspreiden zich over diverse regio’s en landen. Dat schrijft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in zijn jaarverslag over 2015.

Meer missies en samenwerking AIVD

De presentatie van het jaarverslag markeert ook het afscheid van MIVD-directeur schout-bij-nacht Pieter Bindt. Hij gaf 5 jaar leiding aan de dienst. In deze periode ondersteunde de MIVD meer missies en groeide de samenwerking met de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Dat vertaalde zich onder meer in de oprichting van een gezamenlijke Joint Sigint Cyber Unit. Verder is besloten de diensten samen onder te brengen in een nieuw gebouw op de Frederikkazerne in Den Haag.  

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert stuurde het jaarverslag van de MIVD vandaag naar de Tweede Kamer.

De fysieke dreiging breidt zich uit naar het cyberdomein, zowel van andere krijgsmachten, strijdgroepen als personen. Het gaat dan onder meer om spionage, (voorbereiding van) digitale aanvallen, industrieveiligheid, terrorisme en radicalisering. De effecten van een cyberaanval kunnen volgens de dienst desastreus zijn voor de Nederlandse economie, infrastructuur of inzet van de krijgsmacht.

Animatie over de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD)