Publicaties: downloads

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) geeft veel publicaties uit. U vindt hier een downloadoverzicht van publicaties die niet meer leverbaar zijn. De eerste uitgave is het publiekstijdschrift Frederik. Het overzicht wordt uitgebreid. 

Grave als militaire stad

In 1997, met de sluiting van de Generaal de Bonskazerne in Grave, presenteerde de toenmalige Sectie Militaire Geschiedenis de brochure: 'Grave als militaire stad'. Hierin komt in 180 pagina’s het lange en rijke militaire verleden van de oude vestingstad aan bod. Vanaf het ontstaan van de nederzetting rond 1140 tot en met het vertrek van 160 Zware Transportcompagnie in april 1997.

De toenmalige brochure is omgewerkt naar e-pub en nu gratis te downloaden (EPUB, 9.8 MB) (om deze te kunnen lezen heeft u een e-pub reader nodig) en als pdf (PDF, 15.4 MB). De tekst is die van 1997 en is dus niet geactualiseerd. Alleen die illustraties zijn overgenomen waarvan de rechten bij Defensie liggen.

Emblemen bij de Koninklijke Luchtmacht

Luchtmachtemblemen zijn geen uiting van folklore, zij karakteriseren op symbolische wijze het betreffende luchtmachtonderdeel. Bovendien geven zij het specifieke onderdeel zijn plaats in de geschiedenis en zorgen voor verbinding met andere luchtmachteenheden.

In 'Emblemen bij de Koninklijke Luchtmacht' (PDF, 7.3 MB) vindt u een overzicht van alle bekende emblemen die bij de Koninklijke Luchtmacht in gebruik zijn geweest.

Frederik: militaire geschiedenis nu magazine

Dit ‘glossy’ publiekstijdschrift Frederik (PDF, 25.2 MB) laat de lezer kennismaken met de grote variëteit en rijkdom van het vakgebied militaire geschiedenis. 24 onderwerpen komen aan bod, zoals de stand van het vakgebied, een ooggetuigenverslag van de Slag bij Waterloo, een reportage over de militaire fashion look en een dagboek van een deelnemer aan de missie in Mali.

De ‘Frederik’ kent geen regelmatige verschijning; dit nummer kwam uit ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie in 2015.