Embleem voor boeddhistische geestelijk verzorgers

Het militaire uniform van de boeddhistische geestelijke verzorgers is vanaf vandaag verfraaid met een eigen embleem. Het herkenningsteken toont het Dharmachakra-wiel, een belangrijk symbool binnen de levensbeschouwelijke en religieuze stroming.

Vergroot afbeelding Vrouw met baret met embleem boeddhistische geestelijke verzorgers.
Het embleem van de boeddhistische geestelijk verzorgers.

Het wiel staat voor de door Boeddha ontwikkelde weg naar vrijheid via een 8-voudig pad. Het volgen van dat pad helpt bij het ontwikkelen van een kalme geest en bij het omgaan met de voortdurende veranderingen in het leven, zo is de gedachte. Het hart van het wiel toont 3 met elkaar verbonden vormen. Die verbeelden Boeddha (leraar), Dharma (de leer) en de Sangha (gemeenschap van leerlingen). 

Diensten Geestelijke Verzorging

De Boeddhistische Geestelijke Verzorging maakt sinds 1 mei deel uit van de Diensten Geestelijke Verzorging bij Defensie. De eenheid draagt onder meer bij aan het welbevinden van militairen, burgerpersoneel, veteranen en het thuisfront. De geestelijk verzorgers van Defensie handelen vanuit een katholieke, protestantse, humanistische, joodse, hindoe, islamitische of boeddhistische traditie, opleiding en vorming.