NIMH vertelt over Nederlanders tijdens bombardement Dresden

Op de kop af 75 jaar geleden, klinkt opnieuw motorgeronk in de lucht. Het is half 2 in de nacht, ruim 3 uur na het eerste bombardement op Dresden. Een armada van 529 Lancasters nadert de stad voor een 2e, nog zwaardere aanval. 4 Nederlanders zijn van de partij, in de lucht én op de grond. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) vertelt aan de hand van uniek materiaal hun verhaal.

Dresden na bombardement op 14 februari 1945.
Dresden na bombardement op 14 februari 1945.

Op 14 februari 1945 vielen er bommen op Dresden. In de binnenstad en aanliggende wijken brak de hel los: brisant- en vuurbommen zorgden voor één groot inferno. En dat vlak voor het einde van de oorlog. De stad werd daardoor hét symbool van de totale oorlog, waarvan onschuldige, weerloze burgers het slachtoffer werden.

Wat weinig mensen weten, is dat Nederlanders betrokken waren bij het bombardement. Het NIMH vertelt op 75jaarvrij.nl hun unieke verhalen. Die gaan over 3 vliegers die hun dodelijke lading op de stad lieten vallen. Daarnaast vertelt het instituut over een Nederlandse krijgsgevangene. In een noodhospitaal tussen de vlammen en instortende gebouwen probeerde die te redden wat er te redden viel.

Zwart-wit foto van verwoest Dresden.
Verwoest Dresden.

Nederlandse krijgsgevangene in het inferno

De 39-jarige Gerard Wubben, vader van 5 jonge kinderen, werkt als krijgsgevangene in een noodhospitaal in Dresden. Wanneer het in de nacht van 13 op 14 februari bommen en vuur regent, probeert hij nog zoveel mogelijk patiënten naar de schuilkelder te brengen. Het is      levensgevaarlijk werk: “Het hele gebouw stond te schudden, wat een paniek was dat. Bommen sloegen links en rechts van ons in andere gebouwen in. Overal voltreffers en nog eens voltreffers.”

Tijdens zijn gevangenschap houdt Wubben een dagboek bij. Het is een uniek document, waarin hij de verschrikkingen van die éne nacht in februari 1945, maar ook de nasleep ervan vertelt. De familie van Wubben schonk het dagboek recent aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, om het bijzondere verhaal voor toekomstige generaties te bewaren. Het gedetailleerde, persoonlijke en openhartige verhaal is nu te lezen op 75jaarvrij.nl