Boek Krijgsmacht en Handelsgeest voor premier Rutte

Het vandaag verschenen boek Krijgsmacht en Handelsgeest is een nieuw standaardwerk over de militaire geschiedenis van Nederland tussen 1648 en 1813. Minister-president Mark Rutte nam in het torentje het 1e exemplaar in ontvangst.

Groepsfoto met Mark Rutte, minister Ank Bijleveld en een aantal andere personen.
Minister-president Mark Rutte met onder anderen minister Ank Bijleveld-Schouten en de auteurs.

Het rijk geïllustreerde boek maakt deel uit van de 6-delige serie Militaire geschiedenis van Nederland die het Nederlands Instituut voor Militaire Historie uitgeeft.

In Krijgsmacht en Handelsgeest worden het Staatse leger en de Staatse vloot gezamenlijk geanalyseerd. Het laat zien hoe de kleine Republiek in de 17e eeuw kon uitgroeien tot militaire grootmacht. Ook geeft het verklaringen voor het machtsverval in de 18e eeuw.

Innige band

De auteurs beschrijven de wijze waarop leger en vloot waren gefinancierd en georganiseerd. Ook kijken ze naar de gebruikte tactieken, logistieke uitdagingen, militaire leiding en kwaliteit van de troepen. Nieuw is dat het leven van de gewone militair en de innige band tussen militairen en burgers ruimschoots aandacht krijgen.

Krijgsmacht en Handelsgeest geeft een breed overzicht van het krijgsbedrijf in de 17e en 18e eeuw. Zaken als werving, training, verzorging, huisvesting en beeldvorming komen allemaal aan bod.

Het boek is in de winkel te koop voor €55 (ISBN: 9789024430383).