Market Garden-herdenking verregend maar geslaagd 

Ondanks het zeer matige weer kwamen gisteren weer vele duizenden belangstellenden naar de jaarlijkse herdenking van de Market Garden-luchtlandingen. Die vond traditioneel plaats bij het Airborne Monument op de Ginkelse Heide in Ede. Bij de 73e herdenking waren zo’n 30 (ruim 90 jaar oude) veteranen de eregasten, onder wie parachutisten en enkele vliegers uit Canada, Groot-Brittannië, Noord-Ierland en Polen. 

De Ginkelse Heide was een van de landingsplaatsen van geallieerde luchtlandingstroepen in september 1944. Zaterdag verzamelden zich daar al vroeg in de ochtend de eerste belangstellenden. Het publiek moest echter een tijd wachten tot ze de parachutisten in de lucht kregen te zien. De 1e dropping kon vanwege de (te) laaghangende bewolking niet plaatsvinden. De 2e rond het middaguur en de 3e in de loop van de dag gingen wel door. 

Land- en luchtmachtbijdragen 

Op de grond waren wel de hele dag parachutisten te zien. Dit jaar namelijk viert 11 Luchtmobiele Brigade van de landmacht haar 25e verjaardag. De paratroopers presenteerden zich ruimschoots op de grond en ’s middags dus ook vanuit de lucht. 

In 2 ‘waves’ sprongen in totaal zo’n 500 Amerikaanse, Britse, Duitse, Nederlandse en Poolse parachutisten uit transportvliegtuigen uit diezelfde landen. De herdenkingsvluchten waren gekoppeld aan de luchtmobiele oefening Falcon Leap. De vliegtuigen stonden daarvoor bijna een week op Vliegbasis Eindhoven.

11 luchtmobiel werkt veel samen met (de C-130-transportvliegtuigen van) 336 Squadron op Eindhoven, maar ook met het Defensie Helikopter Commando. Dat gaf met een Apache-gevechts- en Cougar- en Chinook-transporthelikopters een demonstratie met zogenoemde underslung, vervoer van militaire uitrusting die onder de helikopter hangt. Luchtverkeersleiders van de Koninklijke Luchtmacht zorgden vanuit een mobiele verkeerstoren voor een veilig en gestructureerd verloop van alle vliegbewegingen boven het demonstratieterrein. 

Herdenking 

Tijdens de herdenkingsdienst aan het eind van de ochtend waren er toespraken van commandant Loudoun van het 4th Battalion Parachute Regiment, dominee Wilson van het 2nd Battalion Parachute Regiment en de burgemeester van Ede René Verhulst. 

Daarna volgden kransleggingen namens het Britse 2nd en 4th Battalion Parachute Regiment, de 6e Poolse Brigade, de Amerikaanse 82nd Airborne Division, 11 Luchtmobiele Brigade, het voormalig verzet, de colleges van burgemeester en wethouders van onder andere Arnhem en Ede en leerlingen van de Beatrix-basisschool uit Ede. De ceremonie eindigde met de volksliederen van Polen, Groot-Brittannië, de Verenigde Straten en Nederland. 

Als afsluiting van het ochtenddeel zagen zo’n 17.000 bezoekers de 2e paradrop wel slagen. Die werd gecompleteerd door parachutisten die sprongen uit een historische C-47 met de klassieke en kenmerkende ‘ronde bollen’, zoals die ook in 1944 werd gebruikt.