Militair-historisch documentatiemateriaal

Bent u op zoek naar militair-historisch documentatiemateriaal? Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) beheert ruim 2.500 meter aan documenten.

Documentatiecollectie doorzoeken

U kunt de documentatiecollecties van het NIMH doorzoeken via Archieven.nl.

Afspraak maken om documenten in te zien

Wilt u documenten komen inzien op de Frederikkazerne in Den Haag? Meld u zich dan aan via nimh@mindef.nl of telefonisch op (070) 316 28 47. Vraag de publicaties die u wilt inzien tenminste 5 werkdagen van tevoren op. Het is meestal mogelijk tegen betaling kopieën te maken. Zie tarievenlijst (PDF, 26 KB).

Bezoekersinformatie NIMH

De studiezaal van het NIMH bevindt zich op de Frederikkazerne in Den Haag.

Beperkt openbare collecties

Een groot deel van de collecties van het NIMH is volledig openbaar. Soms gelden voorwaarden voor inzage vanwege de privacybescherming van nog levende personen. In dat geval vraagt het NIMH u een archiefverklaring te tekenen of schriftelijk toestemming te vragen aan de directeur. U ziet in de inventaris van de collectie of er voorwaarden gelden voor inzage.

Collectie documentatiemateriaal

In de collectie documentatiemateriaal van het NIMH vindt u vooral veel documenten over de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatiestrijd in Nederlands-Indië. Bijvoorbeeld:

  • gevechtsrapporten over de meidagen van 1940 en de strijd van het KNIL tegen Japan;
  • Duitse aanvalsplannen op Nederland (onder meer de Von Sponeck-documenten);
  • staf- en inlichtingenkaarten van het verzet uit de Tweede Wereldoorlog;
  • de Londense Collectie Koopvaardij, bestaande uit gedetailleerde nota’s en staten van dienst van 30.000 Nederlandse en buitenlandse zeelieden, die tussen 1940 en 1945 op Nederlandse transportschepen hun leven waagden voor de geallieerde zaak;
  • dossiers over vliegtuigcrashes in de periode 1940-1945;
  • gevechtsrapporten over de militaire inzet in Nederlands-Indië (1945-1950) en Nederlands Nieuw-Guinea;
  • documentatie over de inzet van marineschepen en mariniers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Schenken van documentatie

Heeft u militair-historisch materiaal zoals brieven, dagboeken, onderdeelskrantjes en andere persoonlijke documentatie uit uw diensttijd of die van uw familieleden? En zoekt u een verantwoorde bestemming hiervoor? Kijk dan op de pagina materiaal schenken aan het NIMH.