(2015) Overstag en toch op koers

De Koninklijke Marine en haar personeel 1945-2005

Wie tussen 1945 en 2005 militair was bij de Koninklijke Marine kreeg te maken met enorme veranderingen. De razendsnel ontwikkelde techniek, de dreigingen uit diverse windrichtingen en de omwentelingen in de maatschappij hadden hun invloed op het marinepersoneel. In 'Overstag en toch op koers. De Koninklijke Marine en haar personeel 1945-2005' beschrijft W.J.E. (Egmond) van Rijn dit proces.

Het schip centraal

Bijzonder aan dit boek is de invalshoek van Van Rijn. De auteur komt tot de conclusie dat de Koninklijke Marine op personeelsgebied kon (en kan) worden beschouwd als een groot schip, met vergelijkbare mogelijkheden en beperkingen. Een schip dat, als de wind veranderde, overstag moest gaan om koers te houden. De marineleiding probeerde al sturend als een goed werkgever concurrerend te blijven op de arbeidsmarkt.

Thema’s

Aan de hand van 3 onderwerpen – techniek, dreiging en maatschappij – bespreekt de auteur thema’s uit het leven van de marineman en -vrouw. Van opleiding tot uitzending, van varende vrouwen tot alcoholgebruik. Vanzelfsprekend is er aandacht voor spraakmakende anekdotes als de Neptunes boven het Binnenhof als protest tegen bezuinigingen en de zaak Eric O.

Blik achter de schermen

Dit boek geeft geïnteresseerden in het veiligheidsbeleid en de militaire geschiedenis, in het bijzonder die van de Koninklijke Marine, inzicht in de ontwikkeling van het personeelsbeleid. Voor (voormalig) marinepersoneel biedt het herkenning en een blik achter de schermen. In een prettige schrijfstijl, gelardeerd met vele voorbeelden, vertelt de auteur waar meer dan een kwart miljoen marinemensen mee te maken kregen.

Informatie over de auteur

Egmond van Rijn, vice-admiraal buiten dienst en historicus, is als geen ander bekend met de operationele taken en het personeelsbeleid in dit krijgsmachtdeel.

Productspecificaties

Prijs: € 39,50
Titel: Overstag en toch op koers. De Koninklijke Marine en haar personeel 1945-2005
Auteur: Egmond van Rijn
Uitgever: Uitgeverij Van Wijnen
ISBN: 978 90 5194 5287

Leveringsomvang

608 pagina’s
Paperback (met flappen)
Geïllustreerd