(2010) Voor vriend en vijand paraat

De geschiedenis van Vliegbasis Leeuwarden

Vliegbasis Leeuwarden is een belangrijk onderdeel van de Koninklijke Luchtmacht. De oorsprong van dit veld gaat terug tot in de jaren '30. Toen kregen de plannen om bij Leeuwarden een luchtvaartterrein aan te leggen concreet vorm. Dit was het resultaat van de inspanningen van een groep Friese burgers. De geschiedenis van dit vliegveld, dat in 1949 definitief in handen kwam van de luchtmacht, is voor het eerst in een boek vastgelegd.

Op 5 juli 1937 landde op vliegveld Leeuwarden het eerste toestel. Een jaar later vond de officiële opening plaats. Aanvankelijk was het luchtvaartterrein vooral in gebruik bij de KLM. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde de Luftwaffe het veld uit tot een omvangrijke basis. Deze speelde een rol bij het met (nacht)jagers onderscheppen van geallieerde bommenwerpers.

Na enige jaren van onduidelijkheid kreeg het vliegveld in 1949 een militaire status. Vliegbasis Leeuwarden is nu al ruim 60 jaar een belangrijke basis. Vanaf hier is gevlogen met onder meer de Gloster Meteor, de Hawker Hunter, de Starfighter en de F-16.

'Voor vriend en vijand paraat' schetst in woord en beeld de geschiedenis van dit vliegveld. Daarbij besteden de auteurs ook veel aandacht aan de relatie tussen de basis en de samenleving, waaronder de bijzondere band met de Waddeneilanden. Een apart hoofdstuk is gewijd aan de problematiek van de geluidshinder.

Productspecificaties

Prijs: € 22,50
Titel: Voor vriend en vijand paraat: de geschiedenis van Vliegbasis Leeuwarden
Auteurs: Tjebbe J. de Jong, Ben Schoenmaker en Quirijn van der Vegt
Uitgever: Van Wijnen, Franeker
ISBN: 978 905194 384 9

Leveringsomvang

214 pagina's
paperback
21 x 22,5 cm
full colour
geïllustreerd