(2010) 100 jaar luchtvaart tussen Gilze en Rijen

Een vliegbasis in woord en beeld

In 1910 vonden boven de Molenheide tussen de dorpen Gilze en Rijen de eerste vliegbewegingen plaats. Zij vormden het begin van een eeuw luchtvaartgeschiedenis. Tegenwoordig bevindt zich op dezelfde plek een van de grootste en drukste vliegbases van de Koninklijke Luchtmacht.

Gilze-Rijen heeft een gevarieerde en kleurrijke geschiedenis. Tot 1940 gebruikte de Luchtvaartafdeeling de Molenheide als hulpvliegveld. Tijdens de oorlogsjaren legde de Luftwaffe er een enorme basis aan. Deze kwam in de laatste oorlogsfase in handen van de Royal Air Force.

Vanaf 1946 was Gilze-Rijen opleidingsveld voor de Nederlandse luchtstrijdkrachten. Menig luchtmachtmilitair zette tijdens de Koude Oorlog op Gilze-Rijen de eerste stappen in zijn militaire loopbaan. Vanaf de jaren '70 diende de vliegbasis ruim 20 jaar als thuisbasis voor jachtvliegtuigen. Vandaag de dag biedt Gilze-Rijen onderdak aan helikopters van het Defensie Helikopter Commando.

In 100 jaar luchtvaart tussen Gilze en Rijen komt de veelzijdige historie van de Vliegbasis Gilze-Rijen aan bod. Het boek behandelt boeiende episodes uit de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis. Het geeft inzicht in de gevarieerde rol die de vliegbasis in de historie van de Koninklijke Luchtmacht speelde.

Productspecificaties

Prijs: € 22,50
Titel: 100 jaar luchtvaart tussen Gilze en Rijen. Een vliegbasis in woord en beeld.
Auteurs: Erwin van Loo, Rob Sinterniklaas, Anne Tjepkema en Rolf de Winter
Uitgever: Van Wijnen, Franeker
ISBN: 9 789051 943856

Leveringsomvang

232 pagina's
soft cover
full color
rijk geïllustreerd