(2008) Ieder voor zich en de Republiek voor ons allen

De logistiek achter de Indonesische Revolutie 1945-1950

Met het uitroepen van de onafhankelijkheid van Indonesië op 17 augustus 1945 ontstond een slepend politiek en militair conflict met Nederland. In de chaos van deze revolutie waren Indonesische commandanten aangewezen op improvisatie. Ook steun van de bevolking voor voeding en onderdak van de militairen was onmisbaar. De republikeinse overheid slaagde er in het begin nauwelijks in om logistieke steun aan haar strijdkrachten te verlenen.

Met hulp van Japanse militairen slaagden de Indonesiërs erin grote voorraden oorlogsmaterieel te verwerven. De Japanners hadden vrij spel doordat de Britten pas 1,5 maand na de Japanse capitulatie troepen op Java en Sumatra aan land konden zetten. De republikeinse strijdmacht groeide in enkele jaren uit tot een leger van 460.000 man. Daarnaast waren er nog strijdgroeperingen die zich niet aan de legerleiding wilden onderwerpen.

Het boek beschrijft de maatregelen die regering, legerleiding en plaatselijke commandanten namen om de strijdkrachten van het nodige te voorzien in de strijd met Nederland. Smokkel speelde daarbij een grote rol. Moest ook de Chinese zakenwereld in Indonesië worden ingeschakeld? Kon het buitenland helpen? Hoe kon de krachtige Nederlandse marineblokkade worden omzeild? En wat heeft de opiumhandel hiermee te maken? Brigadegeneraal b.d. B. Bouman, die zelf als militair in Nederlands-Indië diende, geeft nauwgezet antwoord op deze vragen.

Dit boek is niet meer leverbaar.

Productspecificaties

Titel: Ieder voor zich en de republiek voor ons allen. De logistiek achter de Indonesische Revolutie 1945-1950
Auteur: B. Bouman
Uitgever: Boom, Amsterdam
ISBN: 90 8506 356 6

Leveringsomvang

469 pagina’s
geïllustreerd