(2008) 'Follow me'

De M-fregatten van de Karel Doorman-klasse

De M-fregatten waren jarenlang de paradepaardjes van de oppervlaktevloot van de Koninklijke Marine. 'Follow me' De M-fregatten van de Karel Doormanklasse' beschrijft de geschiedenis van deze schepen van ontwerp tot afstoting.

Vernieuwend en multifunctioneel

In 1991 nam de Koninklijke Marine het eerste multipurposefregat van de Karel Doormanklasse in dienst. Dit schip kenmerkte zich door een vernieuwend ontwerp en zeer moderne sensor-, wapen- en commandosystemen. De M-fregatten waren vooral ontworpen om de dreiging van vijandelijke nucleaire onderzeeboten teniet te doen en moesten ook luchtverdedigingcapaciteit hebben.

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie zocht en vond Defensie alternatieve taken voor de M-fregatten. De schepen opereerden in de NAVO-eskaders, in het Belgisch-Nederlandse eskader en als stationsschip in de West voor onder meer drugsbestrijdingsoperaties. Daarnaast voerden zij humanitaire missies uit. Ook namen zij deel aan internationale operaties als MTF-Unifil en Enduring Freedom.

Afstoting

Verkleining en herstructurering van de krijgsmacht dwongen Defensie tot afstoting van materieel en wijziging in de samenstelling van de oppervlaktevloot. Het ministerie verkocht vanaf 2004 6 van de 8 fregatten.

'Follow me' is bedoeld voor een breed lezerspubliek. Er is aandacht voor het ontwerp, de bewapening, de inzet in (inter)nationale wateren en de West, en de politieke besluitvorming over de verkoop van de schepen. De bijlagen bevatten onder andere een commandantenlijst, technische gegevens en een korte geschiedenis per schip en haar naamgever. De uitgave is rijk geïllustreerd met unieke foto's.

Dit boek is niet meer leverbaar.

Productspecificaties

Titel: 'Follow me' De M-fregatten van de Karel Doorman-klasse
Auteur: Gijs Rommelse
Uitgever: Van Wijnen, Franeker
ISBN: 978 90 5194 331 3

Leveringsomvang

132 pagina’s
21 x 22,5 cm
geïllustreerd
full colour
luxe paperback met flappen