(2007) Terg mij niet

De geschiedenis van marinevliegkamp Valkenburg

Marinevliegkamp Valkenburg is niet meer. Tot verdriet van velen overleefde het roemruchte vliegveld de bezuinigingsrondes bij Defensie niet. Op 29 januari 2007 namen de Koninklijke Marine en omwonenden daarom afscheid met het boek ‘Terg mij niet’. De geschiedenis van marinevliegkamp Valkenburg.

Het meest bekend is vliegveld Valkenburg natuurlijk van de Duitse luchtlandingen in de meidagen van 1940. De Nederlandse verdediging werd toen in eerste instantie overrompeld. Maar bijna alle gelande Duitse Junkers bleven steken in de drassige bodem. Daarop heroverde Nederlandse troepen het vliegveld. Dit geheel in overeenstemming met de later toegekende embleemspreuk: ‘terg mij niet’. Bij de gevechten kostten lieten wel tientallen Nederlanders het leven, zowel burgers als militairen.

Maar de geschiedenis van vliegveld Valkenburg bevat veel meer dan deze oorlogservaring. Het werd vlak voor de Tweede Wereldoorlog voor de militaire luchtvaart aangelegd. Allerlei typen vliegtuigen, van Fireflies en Sea Furies tot Atlantics, Neptunes en Orions hadden hier hun thuisbasis. Duizenden militairen en burgers waren er voor korte of langere tijd werkzaam. Vorsten, presidenten en andere hoogwaardigheidsbekleders maakten van het vliegveld gebruik.

Toch is over de turbulente geschiedenis van marinevliegkamp Valkenburg weinig gepubliceerd. Dit boek behandelt de belangrijkste ontwikkelingen van het vliegveld vanaf het prille begin. Er is ook aandacht voor speciale gebeurtenissen en het dagelijkse leven op Valkenburg. Opvattingen van lokale en centrale overheden over de aanwezigheid van een marinevliegveld in de Randstad blijken in de loop der tijd drastisch te zijn gewijzigd.

Dit boek is niet meer leverbaar.

Productspecificaties

Titel: 'Terg mij niet'. De geschiedenis van marinevliegkamp Valkenburg
Auteurs: Marc van Alphen, Willem Geneste en Prudent Staal
Uitgever: Van Wijnen, Franeker
ISBN: 978 90 5194 288 0

Leveringsomvang

122 pagina's
kleur
geïllustreerd