(2005) Van werf tot facilitair complex

350 jaar marinegeschiedenis op Kattenburg

Op 28 september 2005 herdacht het Marine-etablissement te Amsterdam zijn 350-jarig bestaan. Dat gebeurde met het verschijnen van Van werf tot facilitair complex: 350 jaar marinegeschiedenis op Kattenburg. In 2012 is het boek geactualiseerd en herdrukt.

Op 28 september 1655 werd de eerste steen gelegd van het Zeemagazijn te Amsterdam. Dit was het startschot voor 350 jaar marinegeschiedenis op het Amsterdamse eiland Kattenburg. Op de marinewerf die naast het Zeemagazijn verrees werden 260 jaar lang oorlogsschepen gebouwd. Aanvankelijk waren dat houten linieschepen voor bijvoorbeeld De Ruyter en Tromp. In later tijden waren het bijvoorbeeld pantserdekschepen van koningin Wilhelmina.

Na de sluiting van de werf in 1915 bleef het terrein als Marine-etablissement belangrijk, zowel voor de stad als voor de vloot. Het diende als centraal steunpunt voor allerlei diensten van de zeemacht en als enclave van de Koninklijke Marine en de krijgsmacht in de hoofdstad. Eeuwenlang stond het terrein zo symbool voor de band van Amsterdam met het krijgsbedrijf op zee. Duizenden mensen hebben een (groot) deel van hun leven op het terrein doorgebracht. Voor de gewone Amsterdammer is het daarentegen altijd een gesloten gebied gebleven.

Dit rijk geïllustreerde boek gunt een blik achter de poorten van het oudste marineterrein in Nederland. Maak kennis met 'Hoog Mogenden' en scheepsbouwmeesters, 'bijltjes en klouwers', ingenieurs en vakbondsleiders. Laat u meevoeren van de Amsterdamse stadsuitbreidingen in de 16e en 17e eeuw tot de aanleg van de IJtunnel en de inrichting van het etablissement als 'Facilitair Steunpunt' voor de gehele krijgsmacht.

Productspecificaties

Prijs: € 19,95
Titel: Van werf tot facilitair complex: 350 jaar marinegeschiedenis op Kattenburg
Auteur: Alan Lemmers
Uitgever: Nederlands Instituut voor Militaire Historie
ISBN: 9789071957390

Leveringsomvang

200 pagina's
geïllustreerd
hardcover