Leopard 1-brugleggende tank

De Leopard 1-brugleggende tank kan in zeer korte tijd en onder moeilijke terreinomstandigheden een brug van 22 meter neerleggen. Hiermee kunnen (gevechts)eenheden kleine rivieren en andere hindernissen passeren.

Specificaties

  • Lengte: 10,56 meter (zonder brug), 11,82 meter (met brug)
  • Breedte: 3,25 meter (zonder brug), 4,00 meter (met brug)
  • Gewicht: 35.100 kilo, met brug: 45.300 kilo
  • Motor: 10 cilinder diesel; 830 pk
  • Bemanning: 2 (1 commandant en 1 chauffeur)
  • In gebruik bij: Koninklijke Landmacht

Uitschuifbaar

De 4 pantsergeniecompagnieën hebben elk 4 Leopard 1-brugleggers. De tank vervoert de brug in 2 delen van 11 meter. Met de uitgeschoven en gekoppelde brugdelen kan maximaal 20 meter worden overbrugd.

Breedte

De brugdelen bestaan uit 2 rijplaten van elk 1,55 meter breed. In totaal is de brug 4 meter breed.

Draagvermogen

De brug van de Leopard 1 heeft de classificatie MLC50 en MLC60 (die laatste met bijzondere maatregelen). MLC staat voor military load class en drukt het draagvermogen uit in tonnen.

Leguaan

4 Leopard 1-brugleggende tanks zijn in november 2011 vervangen door Leguaan-brugleggers MLC70. De Leguaan rijdt op wielen in plaats van rupsbanden. De voertuigen zijn overgenomen van Noorwegen en dienen als  tijdelijke oplossing totdat de huidige, verouderde brugleggende tanks definitief zijn vervangen.

De Leguaan legt zijn brug onder goede omstandigheden binnen 8 minuten. De brug heeft een maximale overspanning van 25 meter. Die overspanning is met 2 overlappende bruggen te vergroten tot 38,5 meter.

Het voertuig heeft een aantal voordelen ten opzichte van de brugleggende tank. Zo is hij sneller op de weg en zijn de kosten van onderhoud en gebruik lager. Nadelen zijn dat de Leguaan ongepantserd is en minder goed uit de voeten kan in het veld.