Passen nieuwe gevechtslaarzen begonnen

Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte hebben deze week een primeur: het inmeten en passen van de nieuwe gevechtslaarzen. Daar komt onder meer een 3D-voetscanner aan te pas.

Na het inmeten in de mobiele trailer van de firma Groenendijk Bedrijfskleding BV kunnen de militairen verschillende merken gevechtslaarzen uitproberen. Daarvoor is een proefparcours uitgezet. De individuele voorkeur wordt vastgelegd.

De nieuwe laarzen moeten zowel bij de voet als de werkzaamheden passen. Het zogenoemde Keuzeconcept Gevechtslaarzen biedt militairen dan ook de mogelijkheid binnen verschillende categorieën te kiezen uit diverse merken. De categorieën zijn gebaseerd op gebruiksprofielen. De krijgsmachtdelen bepalen voor elke categorie waar het pakket voor de militair uit bestaat. Dat bevat gevechtslaarzen, sokken en onderhoudsmiddelen.

Levering

De levering van de nieuw aangemeten gevechtslaarzen start vanaf begin volgend jaar. Daarvoor moet wel eerst voldoende voorraad worden opgebouwd. Dit om geen ‘nee’ te hoeven verkopen.

STRONG

Het Keuzeconcept Gevechtslaarzen is een onderdeel van het programma STRONG (Soldier Transformation OnGoing), waarbinnen militairen volledig in het nieuw worden gestoken. Met onder meer helm, uitrusting, laarzen en kleding. Per functie zullen de pakketten verschillen.