Landmacht krijgt krachtpatser met Kodiak-geniedoorbraaktank

De landmacht heeft de Kodiak-geniedoorbraaktank eindelijk echt in handen. Na jaren van intensief testen en aanpassen, droeg de Defensie Materieel Organisatie de multifunctionele krachtpatser vandaag over. Dit gebeurde op de Prinses Margrietkazerne in Wezep.

De Kodiak is een multifunctionele gereedschapskist XXL voor de pantsergenie. Het apparaat kan met zware gereedschappen doorgangen forceren en beschermende constructies creëren. Ook kan 'het Zwitserse zakmes' van de genie werkzaamheden uitvoeren onder dreiging van vijandelijk vuur. Denk daarbij aan het slopen van vijandelijke constructies om een opmars mogelijk te maken of juist de vijand te vertragen.

Kinderziektes verholpen

De voertuigen krijgen alleen nog een recent ontwikkelde rij-periscoop voor verminderde zichtomstandigheden, zoals bij nacht. De Kodiak werd in de testfase zwaar op de proef gesteld. Dit bracht een aantal kinderziekten aan het licht. Zo bleek het hydraulische systeem niet in alle gevallen opgewassen tegen de zware taken.

Commandeur Dick Kreiter draagt de Kodiak over aan brigadegeneraal Gerhard Schonewille.
Op de achtergrond de Kodiak en gereedschap. Op de voorgrond draagt Directeur Projecten DMO commandeur Dick Kreiter de Kodiak over aan Directeur Materieel & Diensten van de landmacht brigadegeneraal Gerhard Schonewille.

Stand-by flitsmacht

Inmiddels zijn de problemen opgelost en kan de landmacht het voertuig, vernoemd naar ’s werelds grootste berensoort, volledig inzetten. Zo staat de Kodiak volgende jaar ter beschikking aan de Very High Readiness Task Force van de NAVO. Nederlandse landmachteenheden staan onder Duitse leiding stand-by voor inzet.

Historie

De behoefte aan een geniedoorbraaktank ontstond in de jaren '90. Het project vertraagde door een veranderde internationale veiligheidssituatie en bezuinigingen. Er was behoefte aan een mijnenopruimploeg, maar inmiddels moest ook de genietank worden vervangen. Deze verschillende taken zijn nu samengebracht in de beresterke Kodiak.

Nederland werkte bij de aanschaf samen met Zweden. Nederland heeft 10 systemen gekocht, Zweden 6. De Duitse firma Rheinmetall Landsysteme ontwikkelde de Kodiak samen met het Zwitserse RUAG.