Nieuwe gevechtssimulatoren voor landmacht

Defensie schaft een nieuw simulatiesysteem aan om militairen realistisch en efficiënt te trainen voor gevechtsomstandigheden. Het huidige zogenoemde mobile combat training centre (MCTC) is bijna aan het einde van de levensduur. Dit liet staatssecretaris Barbara Visser vandaag per brief aan de Kamer weten.

Pathfinders van 11 Luchtmobiele Brigade.
De landmacht gebruikt verschillende simulatiesystemen. Hier zogenoemde Pathfinders van 11 Luchtmobiele Brigade (2013).

Het MCTC bestaat onder meer uit simulatieapparatuur. Hiermee worden gevechten gesimuleerd zonder munitie te verbruiken. Het systeem toont of een schot raak is en biedt een gedetailleerd overzicht van alle oefenende eenheden. Het laat de gebruikers de effecten zien van wapensystemen, maar simuleert en waardeert ook gevechtsondersteunende en logistieke activiteiten. Dat maakt een complete evaluatie van oefeningen mogelijk.

Sinds de invoering van het huidige MCTC in 2003 zijn eenheden anders samengesteld, uitgerust en bewapend. Hierdoor sluiten de MCTC-simulatoren niet meer goed aan op de werkelijkheid.

Kenmerken

Oefeningen moeten in het nieuwe systeem zo realistisch mogelijk zijn. De simulator zelf moet inzetbaar zijn in extreem warme, koude en zeer natte omstandigheden. Daarbij dient het qua stroom zelfvoorzienend te zijn en verplaatsbaar per standaard vrachtwagen.

Het MCTC moet aan te passen zijn aan nieuwe wapensystemen en capaciteiten. Ook moet het kunnen communiceren met vergelijkbare oefen- en trainingscapaciteiten van internationale partners tijdens om gezamenlijk oefeningen.

Het project wordt uitgevoerd in de periode van 2018 tot en met 2021. Hiermee is de MCTC-behoefte vervuld tot 2030.