Marine vernieuwt volledige wapenarsenaal fregatten

Het volledige zware-wapenarsenaal van de fregatten wordt de komende jaren onder handen genomen. Van de 127mm-kanons en de verschillende raketten tot de Goalkeeper: ze worden allemaal vervangen. Dit blijkt uit 4 brieven die staatssecretaris Barbara Visser vandaag aan de Tweede Kamer stuurde.

Een vurend 127mm-kanon.
Het volledige zware-wapenarsenaal van de fregatten wordt vevangen: van de 127mm-kanons (foto) en de verschillende raketten tot de Goalkeeper.

De evolved sea sparrow missile (ESSM) is een raket voor verdediging op de korte tot middellange afstand. De dreiging bestaat in het bijzonder uit antischipraketten. De huidige ESSM Block 1 van de LC-fregatten (luchtverdedigings- en commando) wordt vervangen door de Block 2. De vervangers van de M-fregatten (multipurpose) krijgen eveneens Block 2-raketten.

De dreiging van moderne antischipraketten groeit. Zo worden ze steeds sneller, tot enkele malen de geluidssnelheid. Antischipraketten hebben ook geavanceerde geleidingssystemen voor complexere en onvoorspelbare vluchtprofielen. De huidige Block 1-raket kan dergelijke raketten steeds minder goed bijbenen. De Block 2 kan dit wel, zowel qua snelheid en wendbaarheid als reactievermogen op onverwachte bewegingen. Het systeem wordt vanaf 2024 op de LC-fregatten geplaatst. Dan krijgt ook de 1e vervanger van de M-fregatten de Block 2.

Zr.Ms. Tromp tijdens antipiraterijmissie Ocean Shield voor de kust van Somalië, 2011.
Zr.Ms. Tromp tijdens antipiraterijmissie Ocean Shield voor de kust van Somalië, 2011.

Harpoon-langeafstandraket

Waar de ESSM de korte tot middellange afstand bestrijkt, is de Harpoon een surface-to-surface missile (SSM) voor de verdediging op lange afstand.  Het ontwerp is ruim 40 jaar oud, waardoor het inmiddels beperkingen heeft, vergelijkbaar met de ESSM Block 1.

De vervangende SSM-capaciteit is over grote afstand inzetbaar tegen oppervlaktedoelen op open zee en tegen landdoelen. Het gaat om een systeem dat na de lancering zelf zijn weg zoekt. Defensie rust vanaf 2024 de huidige LC-fregatten en de vervangers van de M-fregatten uit met de nieuwe SSM-capaciteit.

De lanceerbuizen van de Harpoon-antischeepsraketten aan boord van Zr.Ms. De Zeven Provinciën.
De lanceerbuizen van de Harpoon-antischeepsraketten aan boord van Zr.Ms. De Zeven Provinciën.

Nieuw 127mm-kanon

Defensie vervangt ook de 127mm-kanons van de 4 LC-fregatten. De 4 kanons zijn inmiddels 50 jaar oud en kwamen van Canadese schepen. Het 127mm-kanon bestrijkt het gebied tussen kleinkaliberwapens en raketsystemen. Het kanon kan doelen op zee aanvallen en doelen op het land beschieten ter ondersteuning van amfibische en landoperaties. Het vervangende kanon moet geschikt zijn voor dezelfde taken. Het moet meerdere typen munitie kunnen afvuren, waaronder in de toekomst precisiegeleide munitie. Het project kost tussen de € 100 miljoen en € 250 miljoen. Dit wordt uitgegeven tussen 2018 tot en met 2023.

Vurende Goalkeeper van de Zr.Ms. Evertsen.
Vurende Goalkeeper van de Zr.Ms. Evertsen.

Nieuwe Goalkeeper

Voor de zelfverdediging tegen luchtdreigingen op korte afstand, waaronder antischipraketten en kleine oppervlaktedoelen, hebben marineschepen de Goalkeeper. Dit roterende snelvuurkanon van Nederlandse makelij staat behalve op fregatten ook op de 2 amfibische landing platform docks en het bevoorradingsschip Karel Doorman.

Op dit moment voert Defensie een tussentijdse update uit, die verlengt de levensduur tot 2025. Daarna moeten de Goalkeepers worden vervangen.

Het nieuwe systeem kan tijdens operaties op open zee en in kustwateren op relatief korte afstand luchtdoelen en oppervlaktedoelen bestrijden. Van uiteenlopende, zeer snelle luchtdreigingen, (raketten, mortieren, drones en vliegtuigen) tot (on)bemande aanvalsboten met uiteenlopende wapens. Ook mogelijk zijn aanvallen met grote aantallen raketten tegelijkertijd. Bij het onderzoek naar de opvolger wordt rekening gehouden met de inzetmanieren van de verschillende schepen. Mogelijk krijgen niet alle schepen hetzelfde systeem. De vervanger wordt naar verwachting in 2024 geïnstalleerd op het 1e nieuwe M-fregat.