Nieuwe sleepboten officieel in gebruik

De 3 hybride sleepboten van de Noordzeeklasse zijn gisteren in dienst gesteld. Het gaat om de Waddenzee, Zuiderzee en Noordzee. De marine beschikt nu over de sterkste sleepboot uit haar geschiedenis.

Sleepboot Waddenzee.

Sleepboot Waddenzee.

De eerste van het sleepbotentrio, Noordzee, arriveerde al op 20 februari in Den Helder. De Waddenzee volgde in juni en de Zuiderzee liep afgelopen vrijdag 8 juli binnen.

Opleidingen

Voor, tijdens en na het ophalen van de nieuwe sleepboten zijn de bemanningen, die slechts  4 personen tellen, opgeleid en getraind. De trainingen bestonden uit vertrouwd raken met de nieuwe boot en diverse nautische opleidingen. Daarnaast doorlopen de kapiteins praktijklessen in manoeuvreren en slepen aan boord van de nieuwe boten. Daarvoor was een instructeur ingehuurd. De komende maanden worden alle opleidingen afgerond.

Opknapbeurt

De nieuwe slepers vervangen 4 van de 5 Linge-klasse sleepboten. Alleen de Gouwe, die 10 jaar jonger is dan de andere 4, blijft in gebruik. De Linge, Regge, Rotte en Hunze zijn verkocht aan Damen. Die verkoopt de boten na een kleine opknapbeurt aan een bedrijf.