Duitsland en Nederland zetten vaart achter militaire samenwerking

Duitsland wordt medegebruiker van Nederlands grootste en nieuwste marineschip, het logistieke ondersteuningsschip Zr. Ms. Karel Doorman. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en haar Duitse collega Ursula von der Leyen tekenden vandaag 2 overeenkomsten voor verregaande samenwerking. Dit gebeurde aan boord van de Karel Doorman, die ligt afgemeerd in Amsterdam.

Minister Hennis en haar Duitse collega tekenen de samenwerkingsovereenkomst met op de achtergrond 2 Leopard 2A6-gevechtstanks.

Minister Hennis en haar Duitse collega tekenen de samenwerkingsovereenkomst met op de achtergrond 2 Leopard 2A6-gevechtstanks.

Het joint logistic support ship dient als bevoorradingsschip, maar kan ook zware wapens vervoeren en complexe landingsoperaties met helikopters ondersteunen vanuit zee. In 2013 besloot Nederland het schip om financiële redenen alleen in dienst te nemen voor de bevoorradingsfunctie met een gereduceerde bemanning.

Medegebruik

Defensie onderzocht vervolgens met internationale partners de mogelijkheden voor medegebruik. Dan kan het schip ook voor andere doeleinden worden ingezet. Dit wordt nu met Duitsland uitgewerkt. Hennis: “Het levert beide landen aanzienlijke voordelen op. We vergroten het inzetvermogen, delen kennis en vergroten onze slagkracht. Ik verwacht dat we in de toekomst ook met andere partners kunnen samenwerken op dit terrein.”

De Karel Doorman ligt voor anker bij de haven van Freetown, Sierra Leone, om goederen te lossen ter ondersteuning van de strijd tegen ebola (18 november 2014).

De Karel Doorman ligt voor anker bij de haven van Freetown, Sierra Leone, om goederen te lossen ter ondersteuning van de strijd tegen ebola (18 november 2014).

Speciale capaciteiten

Een ander aspect van de maritieme samenwerking is de integratie van het Seebataillon van de Duitse marine in de Nederlandse Koninklijke Marine. Het Seebataillon bestaat uit enkele honderden militairen met speciale capaciteiten, zoals duikers, amfibische verkenners en mijnenexperts. Deze Duitse eenheid komt onder Nederlands bevel, zoals Nederlandse eenheden ook wel onder Duits bevel staan.

Von der Leyen: “Onze samenwerking laat de kracht van ons partnerschap zien. Maar het toont ook het grote wederzijdse vertrouwen. Duitsers en Nederlanders zullen samen leven, werken, trainen en oefenen en zo versmelten tot een eenheid.”

Het OTK-peloton traint op Bergen-Hohne met Duitse tanks, oktober 2014.

Het OTK-peloton traint op Bergen-Hohne met Duitse tanks, oktober 2014.

Tanks terug

Tegen de achtergrond van 2 Leopard 2A6-gevechtstanks bekrachtigden de ministers de integratie van 43 Gemechaniseerde Brigade in de Duitse 1 Panzerdivision. Dankzij deze samenwerking krijgt Nederland weer tanks tot zijn beschikking. Zo blijft kennis en kunde behouden om op te treden met dit wapensysteem.

Zo’n 100 Nederlandse militairen van de 43 Gemechaniseerde Brigade gaan met 18 Leopards een compagnie bemannen van een Duitse tankbataljon. Volgende week trainen de Nederlanders van het OTK-peloton (opleiding, training, kennisbehoud) voor het eerst met de Duitsers. Op het Duitse oefenterrein Oberlausitz worden dan de eerste schoten afgevuurd.

Hennis: “Vandaag en morgen ontvang ik hier de Europese ministers van Defensie. Het belang van samenwerking is de rode draad tijdens onze vergaderingen. De unieke manier waarop Duitsland en Nederland dat doen, dient als voorbeeld.”

Gezamenlijke luchtverdediging

Vorige week al tekenden de buurlanden een overeenkomst dat de banden aanhaalt qua grondgebonden lucht- en raketverdediging. De behoefte aan die capaciteit is sterk toegenomen door uiteenlopende dreigingen vanuit de lucht. Zo richten Duitsland en Nederland onder meer een gezamenlijk opleidingsinstituut op. Ook wordt de mogelijke integratie onderzocht van een Duitse eenheid in het Nederlandse Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando. Beide landen gaan bovendien onderzoek doen naar luchtverdediging op de korte afstand.