De Ruyter vaart uit voor piraterijbestrijding

Het fregat Hr. Ms. De Ruyter is vandaag uit thuishaven Den Helder vertrokken voor piraterijbestrijding in de wateren rond Somalië. Voor deze EU-missie Atalanta neemt het schip als boordhelikopter de nieuwe NH90 mee, die hiermee voor het eerst operationeel wordt ingezet.

Het luchtverdedigings- en commandofregat beschikt over geavanceerde commando-, communicatie- en datafaciliteiten. De bemanning bestaat uit 220 militairen, onder wie een enhanced boarding element van het Korps Mariniers, een gespecialiseerd en zwaar bewapend team dat verdachte schepen kan enteren. Daarnaast varen ook een medisch team en de helikopterbemanning mee.

Atalanta

Operatie Atalanta is een missie van de Europese Unie, gericht op het terugdringen van piraterij voor de kust van Somalië. Naast het verstoren van piraten in de Golf van Aden en de Indische Oceaan, vindt onder EU-vlag bescherming en escortering plaats van kwetsbare vaartuigen en schepen varend voor het Wereldvoedselprogramma van de VN. 

Sinds 2009 draagt Defensie bij aan zowel Atalanta als aan de NAVO-operatie Ocean Shield. De laatste Nederlandse bijdrage met een schip was tot december 2012 met Hr. Ms. Rotterdam.